06 Μαρτίου 2012

Quiz (Πολύ δύσκολο): Σε ποια χώρα, γιατρός έγραψε 7.000 μέρες αναρρωτική άδεια;

Δεν έχουν τέλος τα σκάνδαλα στο δημόσιο τομέα και ιδίως αυτά που αφορούν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μετά το σκάνδαλο με τις μεταμεσονύκτιες αιμοκαθάρσεις, τις εξ' αποστάσεως διαγνώσεις και τα "φακελάκια", πλέον έρχονται οι γιατροί που χορηγούν σωρηδόν ημέρες αναρρωτικής άδειας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cretalive, γιατροί "γράφουν" αναρρωτικές, κυρίως σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι μπορούν με τον τρόπο αυτό και την αποζημίωση από το ΙΚΑ να πάρουν και την άδεια παραμονής τους να ανανεώσουν ως εργαζόμενοι.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η επιβάρυνση για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστια, καθώς από τη μία δίνονται χρήματα σε δήθεν ασθενείς και από την άλλη στα ασφαλιστικά ταμεία δημιουργείται μία μεγάλη τρύπα, καθώς οι μέρες της αναρρωτικής άδειας εκλαμβάνονται ως μέρες εργάσιμες και πληρώνονται ως τέτοιες, προκειμένου οι οικονομικοί μετανάστες να επιτύχουν την άδεια παραμονής τους.

Χαρακτηριστικό της "κομπίνας" είναι ότι γιατρός στο Ηράκλειο μέσα σε ένα χρόνο έχει γράψει 7.000 μέρες αναρρωτικής άδειας.

Την ίδια στιγμή, συγκεκριμένος ξενοδοχοϋπάλληλος, "βγήκε" σε αναρρωτική από την ημέρα λήξης της σύμβασής του με το ξενοδοχείο στο οποίο εργαζόταν ως την ημέρα που ξεκίνησε ξανά τη δουλειά. Αιτία; Μα φυσικά το ότι η αποζημίωση του ΙΚΑ αντιστοιχεί σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από το επίδομα ανεργίας.

Οι πληροφορίες του Cretalive αναφέρουν ότι στο ΙΚΑ Ηρακλείου και τον ΕΟΠΥΥ ερευνώνται τα πάντα, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και εισαγγελική παρέμβαση, ενώ φυσικά ερωτήματα γεννώνται για τη στάση που θα τηρήσει απέναντι σε αυτό το θέμα και τις "πρακτικές" εργαζομένων το Εργατικό Κέντρο.