09 Μαρτίου 2012

Spiegel: Η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο ακόμη - Προβλέπει πραγματική χρεοκοπία της χώρας - JP Morgan: Το ελληνικό χρέος στο 180% το 2020

Θα υπάρξει και δεύτερη, κανονική χρεοκοπία για την Ελλάδα τονίζει ο διακεκριμένος οικονομολόγο, Harald Hau, στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκές το haircut που επιτεύχθηκε μέσω του PSI. "Πιθανόν να πάρει άλλους εννιά μήνες με τρία χρόνια αλλά θα υπάρξει μία πραγματικά μεγάλη κρίση, και οικονομική και πολιτική", εκτιμά....
Ο Hau διαβεβαιώνει πως η επόμενη κρίση θα επηρεάσει αποκλειστικά τους φορολογούμενους.
"Όσοι πιστωτές δε συμμετείχαν στο PSI είναι κερδοσκόποι που αγόρασαν τα χρεόγραφα στο 30-40% της ονομαστικής αξίας και τώρα θέλουν να αποζημιωθούν στο έπακρον. Όμως, τώρα θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν στο “κούρεμα”", τονίζει ο ίδιος.

Εξηγώντας περαιτέρω την κατάσταση, ο διακεκριμένος οικονομολόγος αναλύει: "Οι τράπεζες εδώ και μισό αιώνα είχαν το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις. Θέλουν να πάρουν όσο περισσότερες πληρωμές τόκων δύνανται, όμως τώρα συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος εξαντλείται και έτσι αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη στρατηγική τους. Το χρέος στην Ελλάδα θα πρέπει να μειωθεί όχι μόνο κατά 120% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται τώρα, αλλά κατά 60%. Αυτό απαιτεί μια σωστή εθνική χρεοκοπία. Έτσι θα βρισκόμασταν σε πολύ διαφορετική διαπραγματευτική θέση. Κάθε ευρώ που θα λάβει ο εκάστοτε πιστωτής θα είναι δώρο για εκείνον".

Σε ερώτηση αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο Hau απαντά: "Σε περίπτωση εξόδου οι εξαγωγές θα ήταν φθηνότερες, αλλά η χώρα δεν έχει τόσα πολλά προϊόντα που μπορεί να εξάγει.Η αναλογία των εισαγωγών και εξαγωγών θα έρθει σε ισορροπία. Εάν δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον οι εισαγωγές. Οι Έλληνες πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο. Μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε σε κάθε περίπτωση θεραπευτική επίδραση, που θα οδηγούσε τα πράγματα σε χαλάρωση. Όπως έχει η τωρινή κατάσταση, τα έχουμε κάνει χειρότερα στην Ελλάδα. Η παρούσα πολιτική είναι απίστευτα αφελής αν συνεχιστεί", τόνισε.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, ο αμερικανικός οίκος JP Morgan έκανε λόγο για πιέσεις ρευστότητας πριν το 2014 στην Ελλάδα, και παρά το PSI.

"Το χρέος δεν θα βρεθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά κοντά στο 180% του ΑΕΠ. " Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναμένεται να αποτελέσει περισσότερο ένα μακροχρόνιο πολιτικό ζήτημα, παρά ένα βραχυχρόνιο πρόβλημα συνδεδεμένο με τις αγορές. Εάν η Ελλάδα δεν θεωρηθεί ότι επιτελεί πρόοδο στη δημοσιονομική και δομική προσαρμογή, η τρόικα ενδέχεται να μην καλύψει το έλλειμμα, κάτι που ενδέχεται να ενισχύσει εκ νέου το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ", τονίζει η JP Morgan.

www.bankingnews.gr