01 Μαρτίου 2012

Διαφημιστική καμπάνια Spiegel προς γερμανούς τουρίστες: Τα προσβλητικά στερεότυπα της Γερμανίας κάνουν θραύση στην Ελλάδα

Στην έξαρση των αντι-γερμανικών συναισθημάτων στην Ελλάδα αναφέρεται εκτενές άρθρο του Der Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό σημειώνει ότι το γαϊτανάκι των αντιπαραθέσεων μεταφέρεται από τα κυβερνητικά στρατόπεδα στην αντίληψη των απλών ανθρώπων των δύο χωρών.

Όλοι θυμούνται το περίφημο εξώφυλλο του περιοδικού FOCUS, τον Φεβρουάριο του 2010, στο οποίο η Αφροδίτη της Μήλου έστρεφε εκτεταμένο το μεσαίο δάχτυλο στους Έλληνες. Όπως φαίνεται, ήρθε η ώρα της Ελλάδας να απαντήσει στα ήδη αρκετά προσβλητικά σχόλια των Γερμανών αλλά και των ΜΜΕ για την Ελλάδα των ‘’τεμπέληδων και κομπιναδόρων’’.

Συχνά επανέρχεται η συζήτηση για ένα 4o Ράιχ που επιδιώκει να καταποντίσει οικονομικά την Ελλάδα, ενώ η περιρρέουσα ατμόσφαιρα οδηγεί σε νοοτροπίες και συνήθειες άλλων εποχών, με τους ηλικιωμένους στην επαρχία να διηγούνται στα εγγόνια τους ιστορίες από την γερμανική Κατοχή και να ανασύρουν στη μνήμη τους τις μαύρες εκείνες μέρες.

Τελευταία, το αντι-γερμανικό αίσθημα εκφράζεται με μία σειρά σκίτσων και φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονται τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ , όσο και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Τα λογοπαίγνια με το πρώτο συνθετικό του Χόρς Ράιχενμπαχ δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν από το κάδρο.

Αν και αρκετές φορές τα ξένα ΜΜΕ έχουν επισημάνει φωτογραφικά το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, το ταμπλόιντ της «Δημοκρατίας» με την Άνγκελα Μέρκελ να φοράει τη στολή των Ναζί είναι τουλάχιστον πρωτότυπο.

Εδώ η Μέρκελ ως καρικατούρα με σκληρό ύφος να ‘’γαβγίζει’’ «ευρώ» προκαλώντας την απορία ενός ανθρώπου προς το διπλανό του για το τί λέει η Καγκελάριος. Με τέτοια ασυνεννοησία είναι απορίας άξιον πως θα επιτευχθεί η όποια συμφωνία.

Ο γνωστός Έλληνας σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, κουρασμένος πια δημιουργεί σκίτσα που απεικονίζουν τους Γερμανούς ως Ναζί απορεί «Και τί να κάνω; Αυτή είναι η κατάσταση τώρα».

Οι διαδηλωτές στην Αθήνα φέρουν τη σημαία της ΕΕ με μια σβάστικα: Από τους περίπου 800 Έλληνες που ρωτήθηκαν από την εταιρεία δημοσκοπήσεων VPRC, περισσότερα από τα τρία τέταρτα δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν τη Γερμανία εχθρική προς την Ελλάδα. Το 69% πιστεύει ακόμη ότι οι Γερμανοί πολιτικοί επιδιώκουν πραγματικά το στόχο της δημιουργίας ενός «Τέταρτου Ράιχ». Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται για τη Γερμανία, ένας στους τρεις ερωτηθέντες χρησιμοποίησαν όρους όπως "Χίτλερ", "Ναζισμός" και "Τρίτο Ράιχ".

Ηθοποιός παριστάνει την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ενώ ακριβώς δίπλα στον πρώην δικτάτορα της Γερμανίας Αδόλφος Χίτλερ και οι δύο μαζί μπροστά από τους διαδηλωτές τον Οκτώβριο του 2011. Η ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας είναι εμφανής, το ερώτημα ωστόσο κατά πόσο ευθύνεται και ο Τύπος για αυτό παραμένει.

Υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο που μπορεί να ανταγωνιστεί την κ. Μέρκελ για τη θέση του πιο στιγματισμένου προσώπου για τους Έλληνες αυτή τη στιγμή: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μερικές φορές εμφανίζεται φορώντας μια στολή των SS.

Διαδηλώτρια έξω από τη Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα φέρει αφίσα που απεικονίζει την Άνγκελα Μέρκελ με μουστάκι α λα Χίτλερ. Τα γερμανικά δημοσιεύματα ήταν στην πραγματικότητα που χρησιμοποίησαν πρώτα υποτιμητική γλώσσα, παραπέμποντας στους «χρεωκοπημένους Έλληνες" ως "απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ."

Έξι Έλληνες πολίτες που προσεβλήθησαν από το επίμαχο εξώφυλλο του FOCUS για τους «απατεώνες στην οικογένεια του ευρώ», κινούνται δικαστικά εναντίον των εμπλεκόμενων δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων ο Χέλμουτ Μάρκγουορτ ιδρυτής και αρχισυντάκτης του περιοδικού την εποχή της δημοσίευσης. (Φεβρουάριος 2010).

Ο αρθρογράφος Γιώργος Δελαστίκ είναι επικεφαλής της εφημερίδας Έθνος. Ο Δελαστίκ χρησιμοποιεί τον όρο «Τέταρτο Ράιχ» στο γράψιμό του και αναφέρεται στα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται για χώρα του ως "δημοσιονομικό Νταχάου’’. Ερωτώμενος για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί απαντά πως χρησιμοποιώντας το ευαίσθητο Ναζί παρελθόν των Γερμανών προσπαθεί να αποκαταστήσει την πληγωμένη αξιοπρέπεια των Ελλήνων.

tvxs.gr