31 Μαρτίου 2012

Έσβησε η φλόγα στην εξέδρα της Total στη Σκοτία

Η φλόγα που άναψε μετά από τη διαρροή στην εξέδρα Elgin της Total στα ανοιχτά της Σκοτίας έσβησε μόνη της σχεδόν μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση του προβλήματος, ανέφερε η εταιρεία... λέει το in.gr! Το σωστό όμως είναι ότι η φλόγα αυτή υπήρχε πάντα εκεί όσο λειτουργούσε η εξέδρα άντλησης αερίου, προκειμένου να καίγονται κάποια δηλητηριώδη αέρια που παράγονται κατά την εξόρυξη του φυσικού αερίου. Οι εργάτες όταν εγκατέλειψαν εσπευσμένα την εξέδρα ξέχασαν να...
σβήσουν τη φλόγα και σε όλο αυτό το διάστημα υπήρχε κίνδυνος να αναφλεγεί το αέριο που έβγαινε στην επιφάνεια της θάλασσας μετά τη διαρροή στον πυθμένα και να προκληθεί τεράστια έκρηξη.

Μάλιστα το ότι σταμάτησε η παραγωγή και δεν υπήρχαν αέρια για να συντηρούν τη φλόγα, είναι και ο λόγος που έσβησε, όπως είχαν υπολογίσει και ανακοινώσει οι υπεύθυνοι της εταιρίας εδώ και μέρες...
[Τα υπόλοιπα που λέει το in.gr  είναι τσεκαρισμένα :)]
Στην συνέχεια θα γίνει μία προσπάθεια να διακοπή η διαρροή του αερίου με «βαριά λάσπη», ένα μείγμα ορυκτών υλικών. Ακόμη θα ανοιχτούν δύο πηγάδια σε μία προσπάθεια να ανακουφιστεί η συσσωρευμένη πίεση. Αυτή η τελευταία διαδικασία είναι δαπανηρή και θα χρειαστεί περίπου έξι μήνες.

Η πλατφόρμα βρίσκεται 240 χιλιόμετρα από τις ακτές της Σκοτίας.

Από την περασμένη Κυριακή είχαν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα 200.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, προκαλώντας μεγάλο σύννεφο γύρω από την εξέδρα.

Λόγω της διαρροής και για λόγους ασφάλειας απομακρύνθηκαν και οι 238 εργαζόμενοι σε αυτή. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press