02 Απριλίου 2012

"Έφυγαν" 104,6 δισ. ευρώ στο εξωτερικό το 2010

Στα 104,6 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το ποσό που αφορά κινήσεις-μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό κατά το 2010, συμπεριλαμβανομένων όμως και των εμπορικών συναλλαγών, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλου.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχει στη διάθεσή της συγκεκριμένα στοιχεία για το ύψος του ποσού των καταθέσεων, που έχουν φύγει στο εξωτερικό τους τελευταίους 20 μήνες. Τα ποσά που περιέχονται αφορούν κινήσεις-μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών συναλλαγών. Το ύψος των ποσών αυτών ανέρχεται για το 2010 σε 104,6 δισ. ευρώ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε καλέσει το υπουργείο Οικονομικών να εξακριβώσει στοιχεία δημοσιεύματος που ανέφερε πως στελέχη μεγάλων ξένων τραπεζών κατευθύνουν συστηματικά τους πελάτες τους να βγάζουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή, ο κ. Σαχινίδης επισημαίνει ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομικών τον Αύγουστο του 2011, "τα πιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα, τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στοιχεία που αφορούν σε μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις, τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων), για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό, καθώς και συναλλαγές καρτών πληρωμής (χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων κλπ). Η διαβίβαση των στοιχείων αυτών γίνεται σε μηνιαία βάση, με τη χρήση διαδικτύου, έως την 20η ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα αναφοράς".

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα διασταυρώσει περιπτώσεις που το ύψος των κεφαλαίων τα οποία διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, κατ΄ έτος, ανεξάρτητα του αριθμού των ιδρυμάτων μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα εμβάσματα.


Πηγή:www.capital.gr