Να απαντήσει στο ερώτημα εάν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα ο γελοίος ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚου Πολεμαρχάκη, που διατυπώνεται για τον αριθμό των Καγιέν που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, επιχειρεί άρθρο στο BBC.
To βρετανικό δίκτυο σημειώνει ότι κυκλοφορεί ευρέως σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και στο ίντερνετ μια δήλωση έλληνα καθηγητή που είπε: "Μερικά χρόνια πριν, υπήρχαν περισσότερες Καγιέν στην Ελλάδα από φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 50.000 Ευρώ, ένα ποσό ελαφρώς πάνω από την τιμή του οχήματος".
H δήλωση αυτή προήλθε από τον καθηγητή Ηρακλή Πολεμαρχάκη, πρώην οικονομικού συμβούλου του έλληνα πρωθυπουργού και σήμερα λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Warwick στην Αγγλία.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο Πολεμαρχάκης υπογράμμισε ότι παρατήρησή του δεν βασιζόταν σε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά σε αυτά που είχαν κυκλοφορήσει στους πολιτικούς κύκλους στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στην κατοχή του "οι κατά κεφαλήν Καγιέν στην Λάρισα ήταν διπλάσιες από τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ".
O εκπρόσωπος της Πόρσε ξέσπασε στα γέλια όταν του μετεφέρθη η δήλωση του έλληνα καθηγητή. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας χαρακτήρισε τη δήώση Πολεμαρχάκη "αστεία" και τόνισε ότι συνολικά, είχαν πωληθεί περίπου 1.500 Καγιέν στην Ελλάδα τα τελευταία εννέα χρόνια.
Ποια είναι λοιπόν τα αντικειμενικά στοιχεία αναρωτιέται το BBC;
Το 2010, υπήρχαν 311.428 άτομα με δηλωθέντα εισοδήματα άνω των € 50.000 στην Ελλάδα που πλήρωναν φόρους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Έλληνες πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί.
Τα εσόδα από τον φόρο εισοδήματος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μόλις 4,7%, ο χαμηλότερος στην ευρωζώνη, σημειώνει το BBC.
Αυτό ίσως θα ήταν καλό εάν η Ελλάδα είχε πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν ισχύει. Πολλοί Έλληνες φοροδιαφεύγουν.
Πέρυσι, ο Χορστ Ράιχενμπαχ, ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι το ποσό των μη καταβληθέντων φόρων εκτιμάται ότι είναι "της τάξης των 60 δις ευρώ ", καταλήγει το BBC.