Δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις για τις off – shore εταιρείες. Κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Αντιμετωπίζει βαρύτατο κατηγορητήριο το οποίο δεν κατάφερε στο ελάχιστο να αντικρούσει. Και όλα αυτά, ενώ η υποδομή με τις υπεράκτιες εταιρείς και το δίκτυο αγορωπωλησίας ακινήτων μέσω των οποίων, κατά τη δικαιοσύνη, ξεπλενόταν βρώμικο χρήμα προϊόν δωροδοκίας από συμβάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα, εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς μόνο μέρος της έχει εντοπιστεί από τις δικαστικές έρευνες!
Αυτό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό του ανακριτή Γαβριήλ Μαλή και του εισαγγελέα Νίκου Βούλγαρη, οι οποίοι έκριναν ότι πρέπει να οδηγηθεί στην φυλακή ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος,έπειτα από τη μαραθώνια απολογία που έδωσε και το πλήθος των διευκρινιστικών ερωτήσεων στις οποίες υπεβλήθη.
Σχετικά ψύχραιμος γύρω στις 10: 00 το πρώι της Δευτέρας ο πρώην υπουργός πέρασε την πόρτα του γραφείου του ανακριτή κ. Μαλή, συνοδευόμενος από τους δικηγόρους του. Ευχήθηκε χρόνια πολλά στους δημοσιογράφους από τους οποίους μάλιστα ζήτησε και «συγνώμη» που την δεύτερη ημέρα του Πάσχα βρέθηκαν στα δικαστήρια εξαιτίας του! Ενώπιον του ανακριτή κατέθεσε υπόμνημα μόλις 15 σελίδων, αν και η δικογραφία για τη συγκεκριμένη υπόθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 10.000 σελίδες!
Σύμφωνα,μάλιστα, με τις πληροφορίες ο πρώην υπουργός ζήτησε νέα προθεσμία για να απολογηθεί, αίτημα που δεν έγινε δεκτό από τον ανακριτή, με το όλο σκηνικό να παραπέμπει σε ...άγνοια κινδύνου από την πλευρά του πρώην υπουργού, ο οποίος φαίνεται ότι δεν πίστευε πως η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή...
Μετά από δυο ώρες περίπου που διήρκησε η μελέτη του υπομνήματος, ο κ. Μαλής ξεκίνησε την υποβολή διευρκινιστικών ερωτήσεων προς τον πρώην υπουργό.
Προσπάθησε να «μοιράσει» τις ευθύνες
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ρωτήθηκε επιμονα από τον ανακριτή για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων και τα χρήματα που φέρεται να έλαβε ως «προμήθεια» μέσω off – shore εταιρειών από την γερμανική κοινοπραξία Ferrostaal. Κατά τις πληροφορίες, ο πρώην υπουργός φέρεται να απάντησε ότι το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των συγκεκρμένων συμβάσεων έδωσε το ΚΥΣΕΑ αλλά και επιτροπές που αποφάνθηκαν σχετικά. Ωστόσο, κατά τo κατηγορητήριο τις επιτροπές αυτές είχε συστήσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός με σχετική απόφασή του.
Ερωτηθείς, κατά τις ίδιες πληρηφορίες, για το δίκτυο των off – shore εταιρειών και τον εξάδελφό του Νικόλαο Ζήγρα ο οποίος είχε αναλάβει – σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Ευγενίας Κυβέλου και Ελένης Σίσκου- τη διαχείριση πολλών εξ αυτών, ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να έκανε λόγο για απλή σύμπτωση!
Ακόμη, μια από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στον πρώην υπουργό αφορούσε και το έμβασμα που εντοπίστηκε σε λογαριασμό της Αικατερίνης Σταμάτη, θείας της συζύγου της του Βίκυς Σταμάτη. Πρόκειται για ποσό ύψους 3 εκατ. δραχμών το 2001 από Offshore εταιρεία με πραγματικό, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, δικαιούχο τον ίδιο τον Ά. Τσοχατζόπουλο.
Η Αικ. Σταμάτη έκανε ανάληψη του συγκεκριμένου ποσου μέσα σε μια ημέρα, αν και τα μονα εμβάσματά της στο συγκεκριμένο λογαριασμό προέρχονταν από την σύνταξή της ύψους μόλις 700 ευρώ! Επ’ αυτού, ο πρώην υπουργός φέρεται να απάντησε ότι επρόκειτο για τραπεζικό λάθος και πως ο ίδιος και η σύζυγός του δεν έχουν καμία ευθύνη για αυτό.
Ακόμη, φέρεται να έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία σε βάρος του – όπως είχε άλλωστε αναφέρει και στη δημόσια ανακοίνωσή του – και πως ότι έπραξε όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα το έκανε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Μίλησε ακόμη για παραγεγραμμένες κατηγορίες, ενώ έκανε λόγο για ακυρότητα του εντάλματος βάσει του οποίου συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή.