19 Απριλίου 2012

Προκλητικές δηλώσεις και "απειλές" Τουρκοκυπρίων

Αν δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι την 1η Ιουλίου, 146 τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις θα αποσύρουν την στήριξή τους στις συνομιλίες.

Οι τουρκικές ΜΚΟ με επιστολή τους στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, η οποία επιδόθηκε σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, περιλαμβάνεται εναλλακτικό σχέδιο Β και ο ισχυρισμός ότι η ε/κ πλευρά παρεμβάλλει εμπόδια στην πρόοδο της διαδικασίας.

Υποστηρίζεται ότι η ε/κ πλευρά δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας επειδή επιβραβεύτηκε γιατί η κυβέρνησή της αναγνωρίζεται ως κυβέρνηση της Κύπρου, ενώ οι Τ/κ υποφέρουν από την ''απομόνωση'', την πολιτική ανισότητα και την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο, αντίγραφο της επιστολής θα αποσταλεί στους Πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Βρετανίας, αλλά και στον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στο μεταξύ, το εναλλακτικό σχέδιο που εσωκλείεται στην επιστολή αναφέρεται στα ανθρώπινα δικαιώματα που δικαιούνται να απολαμβάνουν οι Τ/κ, την υποχρέωση των ΗΕ να συμβάλλουν και να προτρέψουν για το διεθνές καθεστώς των Τ/κ, την αναγνώριση στις Συμφωνίες 1959/1960 ίσων δικαιωμάτων και στους Τ/κ λόγω του ότι αυτοί εκδιώχτηκαν με την βία από την Κυπριακή Δημοκρατία - όπως υποστηρίζεται- την εκπλήρωση όλων των υποσχέσεων που δόθηκαν στους Τ/κ μετά το δημοψήφισμα, την σύσταση Συμβουλίου που θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Ε/κ και Τ/κ το οποίο θα επιληφθεί υποθέσεων αγνοουμένων, κληρονομιών, περιουσιακού, την συμβολή των ΗΕ στο απευθείας εμπόριο, κ.ά.

Οι 146 μη κυβερνητικές τουρκικές οργανώσεις παρουσιάζονται με την ονομασία ''πλατφόρμα σχεδίου Β''.

http://www.24h.com.cy/index.php/front-page/2203-proklitiki-epistoli-tourkokyprion