26 Απριλίου 2012

Όταν ο Σαχινίδης δεν γνωρίζει τί υπογράφει ο Οικονόμου

Του Σπύρου Δημητρέλη

Σύγχυση μεγάλη δημιούργησε σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης αναφορικά με το πότε δεσμεύονται και κατάσχονται τραπεζικές καταθέσεις των φορολογούμενων. Η σύγχυση προήλθε από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών εμφανώς δεν γνώριζε δυο βασικά πράγματα.

Πρώτον, μια απόφαση που υπέγραψε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου που προβλέπει ότι στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής οι τραπεζικοί λογαριασμοί δεσμεύονται άμεσα και, δεύτερον, το γεγονός ότι ήδη έχει ενεργοποιηθεί διάταξη νόμου του 2001 που προβλέπει τις κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου.

Το χρονικό του αλαλούμ ξεκίνησε σήμερα το πρωί όταν ο κ. Σαχινίδης ήταν φιλοξενούμενος του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι. Από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ήταν αυτή που αφορούσε στην κατάσχεση καταθέσεων. Η στιχομυθία έχει ως εξής:

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και βεβαίως πολλές φορές έχει τεθεί το ζήτημα εάν θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση στις καταθέσεις προκειμένου να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για τους οφειλέτες τώρα, έτσι;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Για τους οφειλέτες, ναι.

Ωστόσο, η εγκύκλιος που υπέγραψε ο κ. Οικονόμου δεν αφορά τους οφειλέτες του δημοσίου. Αφορά τις σοβαρές περιπτώσεις φοροδιαφυγής όπου δεν έχει αποδοθεί ΦΠΑ και άλλοι παρακρατούμενοι φόροι άνω των 150.000 ευρώ ή έχουν εκδοθεί η παραλειφθεί εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία για αξία συναλλαγών άνω των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εγκυκλίου που προφανώς αγνοούσε ο κ. Σαχινίδης στις παραπάνω περιπτώσεις οι τραπεζικές καταθέσεις δεσμεύονται πριν την κλήση σε ακρόαση του φορολογούμενου διτόι υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει ανάληψη των χρημάτων από τον παραβάτη.

Η στιχομυθία συνεχίστηκε ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το ξεκαθαρίσουμε γιατί τρομάζει και ο κόσμος. Όσοι οφείλουν χρήματα στο Δημόσιο θα μπορείτε από δω και πέρα να έχετε πρόσβαση στους λογαριασμούς και να αφαιρείτε τα χρήματα χωρίς την ακρόαση;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε σ’ αυτή την κατεύθυνση;

Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε.

Δεν υπάρχει όμως κάτι για να δει ο υπουργός στο μέλλον. Το μέτρο της δέσμευσης και κατάσχεσης καταθέσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο εφαρμόζεται ήδη από το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο προΐσταται ο κ. Σαχινίδης. Μάλιστα ο κ. Οικονόμου σε πρόσφατη απάντησή τους στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτή του ΛΑΟΣ αποκάλυψε ότι έχει ενεργοποιηθεί διάταξη νόμου του 2001 με την οποία έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις καταθέσεων. Μάλιστα στην ερώτηση του βουλευτή αναφερόταν και συγκεκριμένη περίπτωση κατάσχεσης κατάθεσης οφειλέτη του δημοσίου.

Το Capital.gr επιχείρησε να επικοινωνήσει επανειλημμένως με το γραφείο Τύπου του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις, χωρίς όμως ανταπόκριση.

spiros.dimitrelis@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr