19 Απριλίου 2012

Άδεια πατρότητας για τον αρχηγό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ

Ο αρχηγός του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα πάρει άδεια πατρότητας για φροντίσει την κόρη του που γεννήθηκε τον Απρίλιο, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην εφημερίδα Bild.

«Αυτό το καλοκαίρι θα πάρω τρεις μήνες χωρίς πολιτική δραστηριότητα ώστε να μπορέσει η σύντροφός μου να επιστρέψει στη δουλειά της» εξηγεί ο Γερμανός πολιτικός, εκφράζοντας την έκπληξή του για το γεγονός ότι η απόφαση αυτή μπορεί να δημιουργεί ερωτήματα.

«Αυτό δείχνει πως η συμβατότητα ανάμεσα στην επαγγελματική δραστηριότητα και την ανατροφή των παιδιών δεν θεωρείται πάντα φυσιολογική στη Γερμανία. Είναι μια κατάσταση πολύ διαφορετική απ' αυτή της Γαλλίας ή της Σκανδιναβίας» λέει ο Γκάμπριελ, πιθανός υποψήφιος για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματός του εναντίον της Άνγκελα Μέρκελ στις επόμενες εκλογές.

Η σύντροφος του Γκάμπριελ «είναι οδοντίατρος στο Μαγδεμβούργο και θέλει φυσικά να επαναλάβει τη δραστηριότητά της», εξηγεί.

Από το 2007, οι γονείς στη Γερμανία μπορούν να μοιράζονται μια γονική άδεια μέχρι 14 μηνών και ο μισθός του αδειούχου γονέα καλύπτεται εν μέρει (με ανώτατο όριο τα 1.800 ευρώ το μήνα).

Ο Γκάμπριελ και η σύντροφός του απέκτησαν στις 10 Απριλίου το δεύτερο παιδί τους, μια κόρη που ονόμασαν Μαρίε. Ερωτηθείς από την ταμπλόιντ πώς είναι οι νύκτες του μετά τη γέννηση της Μαρίε, ο Γκάμπριελ απαντά: «Ο ύπνος, είναι πολύ υπερτιμημένος».