27 Απριλίου 2012

Αυτός τι ζόρι τραβάει με το ευρώ; Έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και εξηγήσεις από τη Λαγκάρντ ζητά Βρετανός βουλευτής

Υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη τάχθηκε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων, βουλευτής των Συντηρητικών, Άντριου Τάιρι.

Ο Βρετανός πολιτικός είπε σε σύσκεψη της επιτροπής ότι η «περίοδος ανάσας» που έχει δημιουργήσει η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να καταρτιστεί σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο κ. Τάιρι κάλεσε το ΔΝΤ να αναλάβει μία αμερόληπτη ανάλυση των συνεπειών μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ίσως η Ελλάδα επωφελούταν από την επιστροφή στο εθνικό της νόμισμα.

Κατά το Βρετανό βουλευτή, το ΔΝΤ δε θα έπρεπε να αντιμετωπίζει την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εταίρους στις συζητήσεις για την κρίση, αλλά αντίθετα να υιοθετήσει μία αμερόληπτη θεώρηση όλων των επιλογών για τη λύση της κρίσης. Προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη κρίση στην ευρωζώνη απειλεί τη βρετανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Ο κ. Τάιρι αποκάλυψε επίσης ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή της οποίας προΐσταται ίσως χρειαστεί να καλέσει την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ να καταθέσει ενώπιον της με αφορμή την απόφαση του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να συμμετάσχει η Βρετανία στην ενίσχυση των αποθεματικών του Ταμείου με 10 δισεκατομμύρια στερλίνες.