03 Απριλίου 2012

Εξοργισμένοι οι Παριζιάνοι με τον ελληνικό Πύργο του Άϊφελ

Στα μαχαίρια βρίσκονται τα Φιλιατρά με την Πόλη του Φωτός, λόγω του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ που βρίσκεται στην αυλή ενός σπιτιού στην πελοποννησιακή πόλη. Πριν λίγες ημέρες ο δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Μπερτράν Ντελανοέ, ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του ως κακόγουστου ομοιώματος που προσβάλει τον γαλλικό πολιτισμό!

Ο δήμαρχος Παρισίων επέδωσε αναφορά στην UNESCO, στις 27 Μαρτίου, ζητώντας την «άμεση απομάκρυνση του ομοιώματος του Πύργου του Άιφελ, που πρόκειται για καρικατούρα αισχίστης μορφής και υψίστης αισθητικής προσβολής στο γαλλικό πολιτισμό και την παγκόσμια αρχιτεκτονική διανόηση, και βρίσκεται σε μικρή επαρχιακή κωμόπολη της Πελοποννήσου στην Ελλάδα»!

Η αναφορά του δημάρχου των Παρισίων επιδόθηκε στο γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι και, επίσης, απεστάλη στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNESCO και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων  «δεν είναι η ιδέα κατασκευής του ομοιώματος στην ελληνική επαρχιακή κωμόπολη αυτή καθαυτή που εξόργισε τον Μπερτράν Ντελανοέ, αλλά η αρχιτεκτονική του σχεδίαση και αισθητική διανόηση της κατασκευής, χωρίς καμία αίτηση χορήγησης αδείας και παροχής συμβουλευτικών τεχνικών προδιαγραφών και εικαστικών πληροφοριών».

«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά αντίθεσή μου για αυτό το κατασκεύασμα, που "στήθηκε" στην ελληνική επαρχιακή κωμόπολη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της πόλης των Παρισίων», τονίζει ο σοσιαλιστής δήμαρχος, ο οποίος ζητά την άμεση παρέμβαση της UNESCO προκειμένου το ομοίωμα να απομακρυνθεί. 

Τι απαντά η Ελλάδα

«Αυτή είναι η προσωπική γνώμη του δημάρχου του Παρισιού και δεν έχει καμία νομική σημασία και υπόσταση», ήταν η λιτή απάντηση εκπροσώπου της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο έλειψε να σημειωθεί διπλωματικό επεισόδιο εξαιτίας του ύφους και του πνεύματος των λεχθέντων του εκπροσώπου του Μπερτράν Ντελανοέ που μετέβη στην Πρεσβεία να επιδώσει την αναφορά!

Από τη Γραμματεία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, το σχόλιο στο Γαλλικό Πρακτορείο ήταν πως «μελετάμε την αναφορά και θα απαντήσουμε παρέχοντας εξηγήσεις και διευκρινίσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή της UNESCO, διατυπώνοντας, παράλληλα, με σαφήνεια τις απόψεις μας, ύστερα από συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το τοπικό Δήμο».

Ο Πύργος των... Φιλιατρών είναι ένα ομοίωμα του πύργου του Άϊφελ ύψους 26 μέτρων, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε από τον καταγόμενο από τα Φιλιατρά γλύπτη, Χάρυ Φουρνιέ (το αληθινό του όνομα είναι Χ. Φουρναράκης). Ο Χάρης Φουρναράκης, γιατρός στο επάγγελμα, διέπρεψε στο Σικάγο όπου έζησε πολλά χρόνια.

Ο Πύργος του Άϊφελ στα Φιλιατρά ανακατασκευάστηκε από το Δήμο το 2007 και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη, τους κατοίκους και τα τουριστικά γκρουπ, που επισκέπτονται την περιοχή.