19 Απριλίου 2012

Der Spiegel: «Αχτίδα φωτός για την Ελλάδα η έκθεση Μπαρόζο»

«Αχτίδα φωτός στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που παρουσίασε χθες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το οποίο εμπεριέχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας.


«Η χώρα είναι σε κρίση, αλλά μπορεί να ανακάμψει, αλλά για να το πετύχει πρέπει να προβεί και σε άλλες περικοπές», λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μπαρόζο έστειλε αυτό το μήνυμα στην Αθήνα. Αλλά τρεις εβδομάδες πριν από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου προφανώς θεώρησε πρέπον να ενθαρρύνει τους έλληνες πολιτικούς να συνεχίσουν την πορεία που έχουν χαράξει», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.

Αναφερόμενο στην πρόγνωση ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι η πρόγνωση αυτή προφανώς δεν ευσταθεί.

Οι ειδικοί ωστόσο, θεωρούν δεδομένο ότι η Αθήνα για πολλά χρόνια θα εξαρτάται από τον κορβανά των ευρωπαίων εταίρων. «Θα έπρεπε να συμβεί ένα αληθινό οικονομικό θαύμα, για να μπορέσει να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα στις κεφαλαιαγορές, μετά τη λήξη του δεύτερου πακέτουβοήθειας το 2015», λέει ο οικονομολόγος της Οξφόρδης Κλεμενς Φεστ.