03 Απριλίου 2012

DJ: Τον πούλο φαίνεται να παίρνουν οι κάτοχοι ομολόγων σε ξένο δίκαιο... Θα την πάθουν όπως στην Αργεντινή!

[Τα ακούνε οι πατριώτες του κώλου που μας είχαν γκαστρώσει με το αγγλικό δίκαιο με το οποίο δήθεν θα μας πέρναν τα σώβρακα, τα σπίτια, την Ακρόπολη και τον ήλιο; Τα έχουμε πει και παλιότερα ότι στην περίπτωση της Αργεντινής (που την επικαλούνται συνέχεια αλλά κρύβουν τα σπουδαία) πήραν τον πούλο, όσοι είχαν ομόλογα σε δίκαιο Νέας Υόρκης, μετά από 10 χρόνια δικαστήρια όταν διεκδίκησαν στη Νέα Υόρκη τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής που ήταν μάλιστα κατατεθειμένα στην FED!!! Βέβαια επειδή η μαλακ@@ είναι ανίκητη, οι ηλίθιοι θα συνεχίσουν να τρομοκρατούν και να λένε παπαριές...]

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να αποπληρώσει τους επενδυτές της σε τίτλους ξένου δικαίου στη λήξη ενός τέτοιου ομολόγου στις 15 Μαΐου, πιθανώς πλήττοντας περαιτέρω την εικόνα της στις διεθνείς αγορές και ξεκινώντας την πρώτη από μια σειρά νομικών διεκδικήσεων, αναφέρει δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.


Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η άρνηση να αποπληρωθεί το χρέος από ένα κράτος-μέλος θα είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση στη ζώνη του ευρώ από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος το 1999, αλλά καθώς το ποσό στο ομόλογο δεν είναι μεγάλο, η μη αποπληρωμή του δεν αναμένεται να δημιουργήσει αναταράξεις στις αγορές.

Το Dow Jones σημειώνει ταυτόχρονα ότι αρκετοί επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα ξένου δικαίου έχουν μέχρι τώρα αρνηθεί να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή, καθώς φαίνεται να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους. Οι επενδυτές φαίνεται να ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να αποφύγει τις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες προχωρώντας στην αποπληρωμή των ομολόγων ακόμα και στην πλήρη αξία τους.

Ωστόσο, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι μια τέτοια στρατηγική ενέχει κινδύνους. Δείχνουν μάλιστα το παράδειγμα της Αργεντινής με τους επενδυτές να βρίσκονται για δέκα χρόνια στα δικαστήρια για να καταλήξουν με τίποτα στο τέλος.

"Ακόμα και αν η Ελλάδα καταλήξει να αθετήσει τις πληρωμές σε ορισμένα ομόλογα ξένου δικαίου, δεν πρόκειται να προκαλέσει ανησυχία στις αγορές καθώς το ποσό είναι μικρό", δηλώνει ο Pavan Wadhwa, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της JPMorgan στο Λονδίνο.

Στο δημοσίευμα ωστόσο σημειώνεται ότι το PSI ήδη απομακρύνει τους επενδυτές.

"Ορισμένοι από τους πιο συντηρητικούς διαχειριστές μπορεί να αποφύγουν τις αγορές ελληνικών ομολόγων έχοντας δει τη μεταχείριση που είχαν οι συνάδελφοι τους στην ανταλλαγή του χρέους", αναφέρει ο Lyn Graham-Taylor, αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Rabobank International.

Πηγή:www.capital.gr