Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012

Υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία με τη SiemensΤροπολογία για τακτοποίηση του προσωπικού των συνεταιριστικών τραπεζών απορρίπτεται από τον Λ. Παπαδήμο.

Με πλειοψηφία 164 βουλευτών από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, πέρασε τελικά από την Ολομέλεια της Βουλής η ρύθμιση για τη Siemens (νωρίς το μεσημέρι είχε διαρρεύσει πληροφορία ότι θα αποσύρονταν), με την οποία η γερμανική εταιρεία καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο...
80 εκατ. ευρώ για συμψηφισμό απαιτήσεων, 90 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, επένδυση 100 εκατ. ευρώ στη Siemens Hellas και ενδεχόμενη κατασκευή εργοστασίου, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, «που θα οδηγήσει σε απασχόληση 700 ατόμων».

Σε αντάλλαγμα, η ελληνική κυβέρνηση απαλλάσσει τη Siemens από κάθε αστική ή διεκδικητική αξίωση σε σχέση με το σκάνδαλο. Υπενθυμίζεται πως η ζημία για το ελληνικό δημόσιο, είχε υπολογιστεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σε 2 δισ. ευρώ. Τη ρύθμιση υπερψήφισαν 164 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, πλην του Φραγκίσκου Παρασύρη που καταψήφισε, και της Άννας Νταλάρα που ψήφισε «παρούσα».

Εκτός της ρύθμισης για τη Siemens, για την οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία εκ μέρους του ΛΑΟΣ, σε ψηφοφορία τέθηκε η ρύθμιση για τη διάθεση κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων- και πάλι από τον ΛΑΟΣ- ενώ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ προκάλεσε ονομαστικές ψηφοφορίες για άλλα 11 άρθρα. Τα αποτελέσματα αναλυτικά, έχουν ως εξής:

- Άρθρο 207 (Τροποποίηση διατάξεων που αφορούν την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων): 195 θετικές ψήφοι και 45 αρνητικές.

- Άρθρο 208 (Συμπλήρωση διατάξεων για έργα ΟΛΠ): 196 θετικές ψήφοι και 44 αρνητικές.

- Άρθρο 209 (Συμπλήρωση διατάξεων για έργα ΟΛΘ): 196 θετικές ψήφοι και 44 αρνητικές.

- Άρθρο 210 (Συμπλήρωση διατάξεων για λιμενικά έργα): 195 θετικές ψήφοι και 45 ενάντιες.

- Άρθρο 213 (Θέματα ΝΑΤ): 172 θετικές ψήφοι και 68 αρνητικές.

- Άρθρο 220 (Συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας σε ακτοπλοϊκές εταιρείες): 172 θετικές ψήφοι, έναντι 68 αρνητικών.

- Άρθρο 221 (Διετής παράταση στην προθεσμία αντικατάστασης πλοίου με άλλο ανώτερης κατηγορίας): 173 θετικές ψήφοι, έναντι 67 αρνητικών.

- Άρθρο 222 (Πλήρης απελευθέρωση καμποτάζ στην κρουαζιέρα): 195 θετικές ψήφοι, έναντι 45 αρνητικών.

- Άρθρο 225 (Εκπαίδευση σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και σε πλοία με μη ελληνική σημαία, υπό την προϋπόθεση της εργασίας, εκεί, ενός τουλάχιστον Έλληνα αξιωματικού): 202 θετικές ψήφοι, έναντι 38 αρνητικών.

- Άρθρο 227 (Έργα αποκατάστασης βυθού λιμένων): 195 θετικές ψήφοι, έναντι 45 αρνητικών.

- Άρθρο 327 (Τροποποίηση σύμβασης παραχώρησης προβλητών του Λιμένα Πειραιώς στην κινεζική εταιρεία Cosco): 172 θετικές ψήφοι έναντι 52 αρνητικών και 16 «παρόντων».

- Άρθρο 324 (Σύμβαση Siemens): 164 ψήφοι υπέρ, έναντι 75 κατά και μίας «παρών».

- Άρθρο 231 (παραγωγή κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων): 171 ψήφοι υπέρ, έναντι 69 κατά.

- Τροπολογία υπ. αρ. 981/89 (Παράταση τεσσάρων μηνών για την ολοκλήρωση εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, των κριτηρίων αξιολόγησης των εκπαιδευτικών): 170 ψήφοι υπέρ, έναντι 70 κατά.

Διευκρινίζεται ότι οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, καταψήφισαν τα άρθρα 213, 220, 221, 231, 324 και την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ενώ δήλωσαν «παρών» στο άρθρο 327. Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς υπερψήφισαν τα άρθρα 222 και 225 ενώ καταψήφισαν τα υπόλοιπα, οι βουλευτές της Κοινωνικής Συμφωνίας καταψήφισαν τα άρθρα 213, 220, 221, 222, 231, 324, 327 και την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας καταψήφισαν μόνον το άρθρο για τη Siemens. Οι βουλευτές του ΚΚΕ καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα επίμαχα άρθρα, ενώ οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» καταψήφισαν τη ρύθμιση για τη Siemens και ψήφισαν ενάντια και στα υπόλοιπα άρθρα, διαμαρτυρόμενοι- όπως τόνισαν- για την υπερψήφιση του ογκωδέστατου νομοσχεδίου με συνοπτικές διαδικασίες.

Στο μεταξύ, έντονες υπήρξαν οι διαμαρτυρίες του Κομμουνιστικού Κόμματος, για το γεγονός ότι, ενώ είχε εξ αρχής υιοθετηθεί από τον Παντελή Οικονόμου τροπολογία του ΚΚΕ για τακτοποίηση του προσωπικού των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών (των οποίων τα υγιή χαρτοφυλάκια υπάγονται πλέον σε ιδιωτικές τράπεζες), αργότερα η Άννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε πως η τροπολογία δεν γίνεται δεκτή κατόπιν άρνησης του πρωθυπουργού.

«Πρόκειται για κοροϊδία απέναντι στον κόσμο» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Ποιον κοροϊδεύετε; Σας διατάζει ο πρωθυπουργός ή τον στηρίζετε; Βγείτε και πείτε πως δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση και διατάζει ο Παπαδήμος! Βγείτε κύριοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι να πείτε στους εργαζόμενους πως σας πετάμε στο δρόμο επειδή έτσι θέλουμε! Ή στηρίζετε την κυβέρνηση τα δύο κόμματα, ή όχι!» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Παφίλης.

2 σχόλια:

  1. Και μετά προσπαθείς να μας πεις ότι ο Σαμαράς θα τα φέρει όλα τούμπα και θα έχουμε μια Ελλάδα μοντέλο. Μόλις πρόσθεσε άλλον ένα λόγο για να μην τον ψηφίσουμε, όταν θα ξυπνήσει σε λίγο καιρό, γιατί εκλογές δεν θα γίνουν κατά την ταπεινή μου άποψη το 10% θα φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός, θα πάρει πόδι όμως μετά τις επόμενες εκλογές το παλικάρι από την Καλαμάτα... Πες του δεξί εξτρέμ, δεξιοί είμαστε μέχρι το κόκαλο, κορόιδα όμως όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΕΡΧΟΝΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΟΙΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑ ΔΥΟ ΔΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή