16 Μαΐου 2012

Η τρόικα θα καταφθάσει με «10+1» ... ζόρικες αξιώσεις, στη μετεκλογική Αθήνα

Ο... πονοκέφαλος που προκαλούν οι επενδυτές – αρνητές του PSI, η κατάσταση των τραπεζών και οι «10+1» πιεστικές αξιώσεις τις οποίες θα κομίσει η τρόικα, συνθέτουν τη δύσκολα ατζέντα της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις νέες εκλογές.
Δεν είναι καθόλου ασήμαντο το πρόβλημα των επενδυτών που αρνήθηκαν το PSI και την ένταξη στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Τα αντίστοιχα ομόλογα, μαζί με τα δάνεια των ΔΕΚΟ που έμειναν εκτός PSI, φθάνουν στα 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ως προς τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ναι μεν έχει αποφασιστεί η μεταφορά 18 δισ. ευρώ από τα ομόλογα του EFSF, αλλά παραμένουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα που αφορούν την άμεση εκταμίευση και των υπολοίπων 25 δισ. ευρώ προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Τα υπόλοιπα... «αγκάθια» θα τα κομίσει η τρόικα, όταν θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Όπως είναι γνωστό, η τρόικα αξιώνει νέα μέτρα με στόχο την εξοικονόμηση του ποσού των 11,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την περίοδο 2013 – 2014. Το νέο πρόβλημα, όμως, έγκειται στην προφανή αδυναμία της επίτευξης των στόχων του Μνημονίου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Πρόκειται για μια επιπρόσθετη «μαύρη τρύπα» που είναι αδύνατον να καλυφθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ερώτημα παραμένει το τι ακριβώς θα αξιώσει επ' αυτού η τρόικα.

Νέα πτώση στην κτηματαγορά

Ασαφές είναι επίσης το τι μέλλει γενέσθαι με τους μηχανισμούς είσπραξης των φόρων και τις νέες αντικειμενικές αξίες. Οι αλλαγές στις τιμές των ακινήτων υποτίθεται ότι θα εφαρμόζονταν τον Ιούνιο, αλλά τίποτε δεν δείχνει έτοιμο για κάτι τέτοιο. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν νέα πτώση τιμών κατά 9,3% στην κτηματαγορά και δεν διαφαίνονται τρόποι αναπλήρωσης των σχετικών εσόδων, τα οποία είχαν προϋπολογιστεί στο Μνημόνιο.

Οι υπόλοιπες απαιτήσεις της τρόικα, πάντως, δεν χρήζουν αποκρυπτογραφήσεων. Όσα έχει υπογεγραμμένα η τρόικα με ... κόκκινο μελάνι, στην ατζέντα της, είναι δεδομένα. Σε γενικό επίπεδο, προέχει για αυτήν η κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος 2012 – 2016.

Έπονται δέκα ειδικότερες αξιώσεις:

«Λουκέτα» σε κρατικούς φορείς και απολύσεις προσωπικού

Μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου

Περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών του δημοσίου

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία

Κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων φορολόγησης εισοδήματος και ΦΠΑ

Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Θέσπιση πέντε κλιμακίων αντί των οκτώ που υπάρχουν σήμερα και ανώτατου φορολογικό συντελεστή 40% αντί 45% σήμερα

Μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς των φαρμάκων

Απελευθέρωση 30 «κλειστών επαγγελμάτων» μέχρι τον Σεπτέμβριο

Μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας.