17 Μαΐου 2012

Προσπαθούν να τα μαζέψουν αλλά... Γιάννης Μηλιός: «Εκτακτο μέτρο ο φόρος 1% στο τζίρο των επιχειρήσεων, όχι μόνιμο»... μας τα είπαν κι άλλοι

O Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά σε όσους τον επικρίνουν για την πρότασή του να φορολογηθεί 1% ο τζίρος όλων των μεγάλων επιχιερήσεων, ζημιογόνες και μη.
Μιλώντας αποκλειστικά στο iefimerida.gr ο κ.Μηλιός τόνισε «Το μέτρο θα είναι έκτακτο και όχι μόνιμο. Η πρόταση προέκυψε πρόσφατα, μετά από συζητήσεις που είχαμε ως ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, ο κ. Σκουρλέτης κι εγώ με τον πρόεδρο της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Ασημακόπουλο, καθώς και με άλλους κοινωνικούς εταίρους. Αναζητούσαμε τυχόν μέτρα ώσπου να λειτουργήσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα ελαφρύνει την επιβάρυνση των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων και θα μεταφέρει τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Γνωρίζουμε ότι οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν τζίρο όσο το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας,. Αυτές θα φορολογήσουμε».

Ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σάλο με χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega όπου υποστήριξε ότι θα αυξηθεί η φορολογία των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων και ότι θα φορολογηθούν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις με 1% επί του τζίρου τους. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αποκρύπτουν κέρδη μέσω off shore εταιριών και εμφανίζονται ως ζημιογόνες.

«Θα φορολογήσω τον μεγαλοεπιχειρηματία που ενώ παρουσιάζει μεγάλα κέρδη, διαθέτει off shore», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μηλιός είπε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ από το μέτρο είναι έσοδα 1 δις ευρώ ενώ έβαλε στο στόχαστρο και τους Ελληνες εφοπλιστές δηλώνοντας ότι και αυτοί θα φορολογηθούν.

Σε ερώτηση του iefimerida.gr αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει το πολιτικό κόστος που υφίσταται από τέτοιες δηλώσεις απάντησε : «Το κόστος θα το αντιμετωπίσουμε. Όταν γίνει φανερό ότι στόχος μας είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με το οποίο θα πληρώνουν περισσότερα οι έχοντες και κατέχοντες όλοι θα κατανοήσουν το δίκαιο των προτάσεών μας» είπε.