31 Μαΐου 2012

Υπερθέρμανση και μαλακί@@ τούμπανα: Τα παγόβουνα της Αρκτικής έλιωναν πιο γρήγορα 80 χρόνια πριν

Ανατροπή των επιστημονικών δεδομένων ως προς τις κλιματολογικές αλλαγές που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλούν ανέκδοτες φωτογραφίες Δανού εξερευνητή.

Έναν ολόκληρο θησαυρό για την επιστημονική κοινότητα έκρυβε υπόγειο της Δανικής επαρχίας καθώς οι φωτογραφίες του ερευνητή Κνουντ Ρασμούσεν που ήταν εκεί ξεχασμένες για 80 ολόκληρα χρόνια αποδεικνύουν ότι σε αντίθεση με όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα, οι πάγοι του βόρειου ημισφαιρίου λιώνουν σήμερα πιο αργά από ό τι έλιωναν τότε!

Την δεκαετία του '30 φαίνεται ξεκάθαρα στις φωτογραφίες αυτές ότι οι πάγοι και τα παγόβουνα έλιωναν με πολύ μεγάλη ταχύτητα ενώ στα μέσα του 20ου αιώνα ο ρυθμός έγινε πολύ αργός και τα τελευταία χρόνια άρχισε και πάλι να... επιταχύνει.



Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο και οι συνεργάτες τους στην Δανία ανέλυσαν την συμπεριφορά των πάγων του βόρειου ημισφαιρίου συγκρίνοντας τις φωτογραφίες με τις εικόνες της περιοχής που έχουν πάρει από τους δορυφόρους από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και σήμερα.



«Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά. Οι πάγοι της Γροιλανδία και της Αρκτικής γενικότερα, την δεκαετία του 30 έλιωναν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι λιώνουν σήμερα. Οι φωτογραφίες είναι πολύτιμες γιατί μέχρι χτες υπήρχαν ελάχιστα στοιχεία για την προ-δορυφόρων εποχή», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Τζέισον Μποξ.

iefimerida.gr