15 Μαΐου 2012

Μέρκελ – Ολάντ: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, αλλά...

Η Ελλάδα «ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και «θα μείνει στο ευρώ», δήλωσαν το βράδυ της Τρίτης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν μετά την πρώτη τους συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο. Υπογράμμισαν, ωστόσο, πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με μια αναφορά της Μέρκελ στην περιπέτεια του νέου Γάλλου προέδρου στη διάρκεια του ταξιδιού του προς τη γερμανική πρωτεύουσα. «Η αστραπή στο αεροπλάνο του αποτελεί καλό οιωνό για τις μελλοντικές μας σχέσεις», ανέφερε χαριτολογώντας η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σειρά πήρε το θέμα της Ελλάδας, με τη Μέρκελ να τονίζει πως «οι Έλληνες έχουν δείξει ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ». Η Αθήνα, ωστόσο, πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, πρόσθεσε.

Παίρνοντας το λόγο, ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για τη σημασία που έχει μια «ισορροπία» στις γαλλογερμανικές σχέσεις. Πρόσθεσε πως συζήτησε με τη Μέρκελ για την Ελλάδα και – όπως είπε – «έπρεπε να μιλήσουν για την Ελλάδα». Όπως και η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία να βρει λύσεις», σημείωσε, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι οι Έλληνες θα εκφράσουν στις επερχόμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου τη σύνδεσή τους με την ευρωζώνη. Η Ευρώπη είναι έτοιμη να «υποστηρίξει την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν», σημείωσε.

Όσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής συνθήκης, ο Ολάντ απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα σε ερώτηση για το πώς θα πιέσει για την επαναδιαπραγμάτευσή της, επανέλαβε όμως ότι έχει πει στο γαλλικό λαό ότι θα το κάνει.

Τονίζοντας και πάλι την ανάγκη της ανάπτυξης, ανέφερε πως «αύριο, η νέα γαλλική κυβέρνηση θα αναζητήσει συμβουλή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012».

Ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε νωρίτερα επισήμως καθήκοντα ως πρόεδρος της Γαλλίας σε επίσημη τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων και έγινε έτσι ο πρώτος σοσιαλιστής ηγέτης της χώρας από το Φρανσουά Μιτεράν. Στη συνέχεια μετέβη στο βερολίνο, όπου έγινε δεκτός από την Αγκελα Μέρκελ με στρατιωτικές τιμές, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έφτασε στο Βερολίνο, μετά από την πρώτη περιπετειώδη πτήση, όταν το προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε υποχρεώθηκε να επιστρέψει στο Παρίσι επειδή χτυπήθηκε από κεραυνό. Ο Ολάντ επιβιβάστηκε σε δεύτερο αεροσκάφος και αναχώρησε για τη γερμανική πρωτεύουσα, όπου έφτασε με καθυστέρηση περίπου μίας ώρας για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο.