19 Μαΐου 2012

Σχέδιο για όριο στις αναλήψεις... (αλήθεια-ψέμματα...ένας θεός ξέρει)

Οριο αναλήψεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και περιορισμοί στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό μελετούν οι Αρχές, καθώς στις τράπεζες καθημερινά εξελίσσεται ένα θρίλερ που απειλεί να τινάξει τη χώρα στον αέρα.
Από τις εκλογές και μετά έχουν «πετάξει» από τις τράπεζες περισσότερα από 7 δισ. καταθέσεων, όσα περίπου έφυγαν τον Μάρτιο του 2010 με τον περίφημο «Τιτανικό» του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τράπεζα της Ελλάδος πριν από μερικές ημέρες έγινε μυστική σύσκεψη 35 ειδικών όπου συμμετείχαν οι επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών και στην οποία εξετάστηκε το ενδεχόμενο να τεθούν όρια στις αναλήψεις από τις τράπεζες αν συνεχιστούν οι εκροές.

Το σχέδιο των τραπεζιτών για να μην καταρρεύσει το μα πάγωσε έπειτα από συνεννοήσεις που έγιναν με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ. Οι συζητήσεις αυτές προφανώς διέρρευσαν στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, όπου ο δημοσιογράφος κ. Simon Hobbs μετέδωσε την περασμένη Τετάρτη ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου ανάληψης καταθέσεων στα 50 ευρώ ημερησίως. Η είδηση φυσικά διαψεύστηκε κατηγορηματικά τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι δραματική, καθώς από την επομένη των εκλογών ο κόσμος τραβάει τα λεφτά του από τις τράπεζες ανήσυχος για την πορεία της χώρας

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ