20 Μαΐου 2012

Βρετανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο φτάνει στα Φόκλαντ εξαιτίας ενός... βίντεο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα νησιά Φόκλαντ, τριάντα χρόνια μετά τη λήξη των εχθροπραξιών μεταξύ Αργεντινής και Ηνωμένου Βασιλείου για την κυριότητα του συμπλέγματος. Αυτή τη φορά ένα προπαγανδιστικό βίντεο του Μπουένος Άιρες με αφορμή τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, προκαλεί την οργή της Βρετανίας που στέλνει στην περιοχή... πυρηνικό υποβρύχιο.
Η διαμάχη των δύο χωρών για τα νησιά Φόκλαντ ή Μαλβίνες κρατά από το 1829, οπότε η Αργεντινή διακήρυξε ότι διεκδικεί τα νησιά μετά τη βρετανική αποχώρηση. Το 1967, το Λονδίνο σχεδίαζε να παραχωρήσει τα νησιά, συνάντησε όμως την έντονη αντίδραση των κατοίκων. Τα γεγονότα κλιμακώνονταν σταδιακά από το 1976, οπότε η Αργεντινή προχώρησε σε δημιουργία στρατιωτικής βάσης και το 1982 σε στρατιωτική εισβολή.

Η αντίδραση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν άμεση και τελικώς τα στρατεύματα της Αργεντινής απωθήθηκαν από τα νησιά. Το 2007 η Αργεντινή ανανέωσε τη διεκδίκηση των νησιών αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι το θερμόμετρο θα ανέβαινε. Έτσι, το αμέσως προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στο κόκκινο λόγω ενός βίντεο, που δείχνει διάσημο Αργεντίνο αθλητή να προπονείται στα νησιά Φόκλαντ για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου.

Το τέλος του βίντεο έφερε το μήνυμα «για να ανταγωνιστούμε σε αγγλικό έδαφος, προπονούμαστε σε αργεντίνικο έδαφος» προκαλώντας σάλο στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Μάλιστα η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ υπερασπίστηκε το σποτ λέγοντας πως αντανακλά τα συναισθήματα του λαού της χώρας.

Σημειώνεται πως το Λονδίνο είχε προκαλέσει την οργή της Αργεντινής, όταν απέστειλε τον πρίγκηπα Ούιλλιαμ προκειμένου να επιθεωρήσει τα στρατεύματα που βρίσκονται στα νησιά. Έτσι μετά το προπαγανδιστικό βίντεο, το Λονδίνο ανεβάζει τους τόνους και στέλνει πυρηνοκίνητο υποβρύχιο το οποίο αναμένεται να βρεθεί στην περιοχή στις 14 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία οι Βρετανοί τερμάτισαν την αργεντινή κατοχή κατά τον πόλεμο των Φόκλαντ.


iefimerida.gr