25 Μαΐου 2012

Η Τρόικα άρχισε τα παζάρια για νέο Μνημόνιο

Σε ένα νέο Μνημόνιο που θα προκύψει μετά από επαναδιαπραγμάτευση με την Τρόικα, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνει και περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, αναμένεται να οδηγηθεί η χώρα μας μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Κι αυτό εφόσον καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, η οποία θα επιδιώξει τη διασφάλιση της παραμονής στην ευρωζώνη και θα ξεκινήσει εκ νέου τις συζητήσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας!
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών άφησε χθες να εννοηθεί ότι όσο παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα και καθυστερεί περαιτέρω η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το Μνημόνιο ΙΙ τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες, αμέσως μετά τις εκλογές, η Τρόικα να ζητήσει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναπόφευκτης πλέον επαναδιαπραγμάτευσης, τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων εντός του 2012, προκειμένου να καλυφθούν οι πολύ μεγάλες υστερήσεις στα έσοδα και οι υπερβάσεις στις δαπάνες του φετινού κρατικού Προϋπολογισμού, οι οποίες ήδη καταγράφονται!

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αρμόδια πηγή, αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση με σκοπό την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, η Τρόικα είναι πιθανό να ζητήσει την επίσπευση της εφαρμογής μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ από τα 14-15 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μνημόνιο ΙΙ μέχρι το 2014, πράγμα που σημαίνει ότι θα ασκηθούν πιέσεις να ισχύσουν το συντομότερο δυνατό να λεγόμενα μέτρα του Ιουνίου. Στο πλαίσιο αυτό, με δεδομένο ότι τη στιγμή της επαναδιαπραγμάτευσης η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας θα είναι πολύ χειρότερη λόγω των σημαντικών αρνητικών αποκλίσεων που θα έχουν καταγραφεί μέχρι τότε στα έσοδα και τις δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού, είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, άμεσης απόδοσης μέσα στο 2012. Τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα είναι ακόμη περισσότερα -και ενδεχομένως επαχθέστερα- εάν στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης συμφωνηθεί να μην εφαρμοστούν ποτέ ορισμένα από τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα του Μνημονίου ΙΙ, καθώς στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να βρεθούν άλλα που θα τα αντικαταστήσουν.

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι συζητείται ήδη η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και της διάρκειας του Μνημονίου.

Η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας, η οποία εκτείνεται μέχρι στιγμής από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, έχει οδηγήσει ήδη σε προσωρινή αναστολή της εφαρμογής των μέτρων του ισχύοντος Μνημονίου, τα οποία θα έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στα πιο σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που ανεστάλησαν περιλαμβάνονται:

- Οι περικοπές κατά 12% των αποδοχών των 250.000 δημοσίων λειτουργών που αμείβονται με βάση τα «ειδικά μισθολόγια» (των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των δικαστικών κ.ά.).

- Η κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών και όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, στο πλαίσιο μιας νέας ριζικής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος με σκοπό την απλοποίησή του.

- Η οριστικοποίηση των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί να επιβληθούν τη διετία 2013-2014 στις δημόσιες δαπάνες για συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μισθολογικά και λειτουργικά έξοδα δημοσίων υπηρεσιών.

Γιώργος Παλαϊτσάκης στον Ελεύθερο Τύπο