21 Μαΐου 2012

Δικαστικό μπλοκάρισμα δύο ιστοσελίδων για «πειρατεία»

Εντολή για διακοπή πρόσβασης σε δύο ιστοσελίδες, το ellinadiko.com και music-bazaar.com και δύο IP 67.159.26.126 και 217.23.143.152, έδωσε στους παρόχους internet στην Ελλάδα το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικαλούμενο τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Αν οι πάροχοι δεν υλοποιήσουν την απόφαση της 16ης Μαϊου απειλούνται με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση. Το κόμμα των Πειρατών κάνει λόγο για «προσπάθεια φίμωσης του διαδικτύου».

Όπως αναφέρουν «τα συγκεκριμένα ασφαλιστικά μέτρα ζητούν το μπλοκάρισμα από τους παρόχους internet ενός site που έπαψε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2011 και ενός άλλου που ισχυρίζεται ότι λειτουργεί νόμιμα με βάση το νομικό καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας και εν τω μεταξύ έχει αλλάξει διεύθυνση IP».

«Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι ενάντιο σε οποιoδήποτε τεχνικό τρόπο λογοκρισίας ή φίμωσης του διαδικτύου, με οποιαδήποτε αφορμή και ειδικά με το απαράδεκτο νομικό καθεστώς περί πνευματικών δικαιωμάτων. Αν ανοίξουμε την πόρτα στη λογοκρισία, σήμερα μπορεί να είναι μια ιστοσελίδα που παρέχει links σε “πειρατικό” περιεχόμενο, αύριο μπορεί να είναι ένα blog, μεθαύριο ένα πολιτικό site, ένα θρησκευτικό site, ένα blog που διαφωνεί με τις μεθόδους μιας εταιρίας, μιας κυβέρνησης…», τονίζει το κόμμα των Πειρατών

Από την πλευρά του ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, όπως αναφέρει το in,  εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει «καταλυτική» την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την αντιμετώπιση της «διαδικτυακής πειρατείας. Τονίζει δε, ότι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα διατάχθηκε η λήψη τεχνολογικών μέτρων παρεμπόδισης της πρόσβασης χρηστών σε ιστοσελίδες μέσω των οποίων διακινούνται παράνομα ψηφιακά έργα προστατευόμενα με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας.