31 Μαΐου 2012

ΠΑΟΚ-Δώνης: «Ηταν εύκολη η απόφαση»

Τον προπονητή της ομάδας για την επόμενη διετία, τον Γιώργο Δώνη, παρουσίασε επίσημα πριν από λίγο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στην αίθουσα Τύπου του γηπέδου της Τούμπας ο νέος τεχνικός του «Δικεφάλου» εμφανίστηκε συνοδευόμενος από τον πρόεδρο των «ασπρόμαυρων», Ζήση Βρύζα.

«Ηταν στρατηγική επιλογή η αλλαγή προπονητή. Κρίναμε ότι υπήρχαν στοιχεία στην ομάδα, όχι όπως τα θέλαμε. Είμαι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσω τον κ. Δώνη, ο οποίος θα είναι ο προπονητής μας για την επόμενη διετία. Συζητήσαμε αρκετά μαζί του σε θέματα οργάνωσης, ταυτότητας, πειθαρχίας που θα έχει ο ΠΑΟΚ. Σε αυτά θα δώσουμε βαρύτητα, για να έχουμε μια ομάδα που θα τη χαιρόμαστε όλοι» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΑΟΚ.

«Είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος που από σήμερα θα είμαι προπονητής του ΠΑΟΚ. Εκπροσωπώ από σήμερα ένα μεγάλο σύλλογο. Ανυπομονώ να αρχίσουμε την προετοιμασία. Ηταν εύκολη απόφαση το να συμφωνήσω με τον ΠΑΟΚ. Από την πρώτη στιγμή που μιλήσαμε με τον πρόεδρο το πλάνο ήταν ξεκάθαρο. Σημαντικό ρόλο έπαιξε για μένα και το ότι ο ΠΑΟΚ πήρε γρήγορα την αδειοδότηση. Υπήρχαν μόνο κάποια οικογενειακά θέματα στο να καταλήξω στην απόφασή μου. Εχω δύο παιδιά που παίζουν στον Παναθηναϊκό και ο ένας θα βγει στο εξωτερικό. Θα πρέπει σαν οικογένεια να ζούμε σε τρία σπίτια» ανέφερε αρχικά ο Δώνης.

Συνέχισε ο 43χρονος προπονητής απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Είπε σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό πλάνο της ομάδας: «Νομίζω πολλές φορές φανταζόμαστε κάτι, αλλά αυτό δε συμπίπτει με την πραγματικότητα. Θα ήθελα να δω από κοντά τους ποδοσφαιριστές μου και να προχωράμε μέρα με τη μέρα. Πολλές φορές οριοθετούνται στόχοι και το στόχο τον βλέπει ο καθένας με βάση το βαθμολογικό πίνακα. Το πλάνο που θέλω να υπηρετούμε ξεκάθαρα είναι να προσπαθούμε να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Θέλω, επίσης, να υπάρχει εξέλιξη στους ποδοσφαιριστές, όχι μόνο στους νεαρούς. Υπάρχει εξέλιξη και σε αυτούς που είναι 35 ετών. Είναι σημαντικό οι 35χρονοι να μαθαίνουν νέα πράγματα και να εξελίσσονται. Θέλω να γίνει η Τούμπα δυνατή, όπως ήταν παλαιότερα, και να αισθάνονται οι αντίπαλοι ευχαριστημένοι όταν φεύγουν με την ισοπαλία. Θέλω να βλέπουμε την ομάδα δεμένη, να πανηγυρίζουν όλοι οι παίκτες μαζί, να διαμαρτύρονται όλοι μαζί. Όλα αυτά είναι κομμάτια που κατακτούνται σιγά-σιγά. Το πιο σημαντικό είναι να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη των παικτών μας. Δε θα ήθελα ποτέ να εκφράσω σχόλια για το πώς ήταν η ομάδα μου στο παρελθόν. Δεν έχω δικαίωμα να το κάνω. Είχε πλάνο ο ΠΑΟΚ με τον προηγούμενο προπονητή, τον αντιμετωπίσαμε ως Ατρόμητος και δε θα ήθελα να κάνω σχόλιο αν μου άρεσε ή δε μου άρεσε κάτι τότε στην ομάδα».

Σχετικά με την πίεση που μπορεί να αισθάνεται ερχόμενος στον ΠΑΟΚ σχολίασε: «Αυτοί που θέλουμε να είμαστε σε υψηλό επίπεδο πρέπει να μαθαίνουμε να ξεπερνάμε την πίεση. Είναι πλεονέκτημα των ξένων προπονητών ότι δεν καταλαβαίνουν ελληνικά. Είναι δύσκολο να πω ότι δεν καταλαβαίνω τη γλώσσα, αν και γεννήθηκα στη Γερμανία. Σε μια καριέρα ετών πρέπει να υπάρχει και το καλό και το κακό, ώστε να έχουμε ισορροπία. Βίωσα την πίεση στην ΑΕΚ. Τότε με είχε κυριεύσει ο ενθουσιασμός, σκεφτόμουν ότι θα τα καταφέρω. Τώρα είμαι πιο ώριμος, ήξερα τι πρέπει να ζητήσω, ώστε οι πιθανότητες επιτυχίας να είναι περισσότερες από αυτές της αποτυχίας. Από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο είναι θέαμα θα υπάρχει κριτική. Είμαι πιο ώριμος να το αντέξω».

Συμπλήρωσε αναφέροντας: «Με σκληρή δουλειά αυτό που θα βλέπει ο κόσμος θέλω να είναι αποτελεσματικό και ευχάριστο. Ηδη έχω παρουσιάσει δύο πλάνα. Θέλω η ομάδα μου να είναι ευέλικτη στον αγωνιστικό χώρο. Εχουμε μπει στην τελική ευθεία και αρχίσαμε τη συνεργασία με τη διοίκηση, για το σε ποιες θέσεις πρέπει να κάνουμε μεταγραφές. Δύσκολα θα αποκτήσουμε παίκτες που είχα σε άλλες ομάδες».

Για το χρόνο που ήθελε για να απαντήσει στην πρόταση του ΠΑΟΚ: «Τον ήθελα για οικογενειακούς λόγους. Μακάρι να υπάρχουν γενικά προτάσεις και να ασχολούμαστε. Η πρόταση από το εξωτερικό ήρθε και ήταν υπό σκέψη για οικονομικούς λόγους μόνο. Προτίμησα να μείνω στην Ελλάδα».

Για το πότε θα είναι έτοιμος αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ: «Θα πρέπει να προετοιμάσουμε την ομάδα με τον καλύτερο τρόπο. Το ότι με την καλύτερη προετοιμασία είσαι καλά όλη τη χρονιά, είναι μύθος. Μια προετοιμασία είναι καλή εφόσον συνεχίζεται η δουλειά όλη τη χρονιά. Πρέπει να γνωρίσω τους ποδοσφαιριστές μου. Μπορεί να υπάρχουν ποδοσφαιριστές που δουλεύουν και είναι έξυπνοι, οπότε περνάω τη δουλειά μου. Εάν οι ποδοσφαιριστές θέλουν λίγο χρόνο παραπάνω, το πλάνο θα βγει πιο αργά».

Για τις αδειδοτήσεις: «Είναι άσχημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι δυσάρεστο από πλευράς εργασίας, διότι οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να ανανεώσουν στις ομάδες που βρίσκονται. Στο κομμάτι του ανταγωνισμού θα είναι όπως πέρυσι. Ισως δυο-τρεις ομάδες να είναι χειρότερες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Είναι ευκαιρία, όπως η ελληνική κοινωνία, έτσι και το ελληνικό ποδόσφαιρο να βάλει τα πράγματα σε τάξη».

Για τους συνεργάτες του
: «Θα είναι μαζί μου ο κ. Αγγελίνας, ο κ. Μένταν (βοηθοί), ο κ. Γεωργίτσας (προπονητής φυσικής κατάστασης), ο κ.Μαλιαρίτσης (προπονητής τερματοφυλάκων)».

Για τις ακαδημίες: «Βασικός στόχος είναι η εξέλιξη των ακαδημιών.
Να γίνεται δουλειά με οργανόγραμμα από ηλικίες από 12 ετών, ώστε στα 16, όταν είναι έτοιμος ένας παίκτης να ανέβει στη μεγάλη ομάδα, να μη του λείπουν βασικά στοιχεία. Οι νέοι Ελληνες ποδοσφαιριστές έχουν ταλέντο, το θέμα είναι να έχουμε εξειδικευμένη δουλειά. Πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό αξιολογώντας το υλικό που έχει η ομάδα».

Για τις φιλοδοξίες του: «Είμαι υπερβολικά φιλόδοξος.
Αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε λάθη. Χρησιμοποιώντας σωστά τον ενθουσιασμό στη δουλειά, σκέφτομαι έναν ΠΑΟΚ που να μπορεί να κάνει ωραία πράγματα. Δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα, όταν υπάρχουν ανοικτά μυαλά. Είναι καλό να υπάρχουν άνθρωποι με γνώση. Η ευθύνη είναι μεγάλη από τη στιγμή που είσαι προπονητής στον ΠΑΟΚ. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι τίτλοι. Ετσι δείχνεις ότι μεγαλώνεις. Αυτό που πηγαίνει τις ομάδες μπροστά είναι να διεκδικούν το μεγάλο τίτλο. Δεν έχει σημασία πού έπαιξα, ούτε τι ομάδα υποστήριζα μικρός. Αρα, θα πρέπει να με κρίνετε για τη δουλειά μου».

Ο Ζήσης Βρύζας, απαντώντας με τη σειρά του σε ερωτήσεις, επισήμανε:


Για τον τεχνικό διευθυντή: «Δεν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Ισως ως την επόμενη Δευτέρα κάποιος να είναι στη θέση. Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι στον ΠΑΟΚ. Η γνώμη του προπονητή είναι σημαντική. Εφόσον υπάρχει η σωστή χημεία, έχεις το σωστό αποτέλεσμα. Είναι πιθανόν να έχουμε μαζί μας τον Γιώργο Γεωργιάδη. Εχει αυτή τη στιγμή υποχρεώσεις στην εθνική ομάδα, πρέπει να το σεβαστούμε».

Για τις αδειοδοτήσεις: «Σε περιόδους κρίσεις δεν μπορείς να παίρνεις τέτοιες αποφάσεις. Πουλήσαμε παίκτες τον Γενάρη για να είμαστε σε σωστά πλαίσια».

Για τον Παντελή Κωνσταντινίδη: «Θέλω μόνο να τον ευχαριστήσω για όσα έκανε. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς αυτόν».

Για τη λειτουργία του ΠΑΟΚ: «Για μένα είναι πιο σημαντική η λειτουργία και οργάνωση της ομάδας από τις επιλογές προσώπων. Θεωρώ πως με τον κ. Δώνη μπορούμε να μειώσουμε το ρίσκο προς αυτήν την κατεύθυνση».

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του προπονητή, παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα για τα εισιτήρια διαρκείας της νέας περιόδου, η διάθεση των οποίων θα αρχίσει αύριο. «Ξεκινάμε αύριο την πώληση των εισιτηρίων και στόχος την επόμενη διετία είναι να έχουμε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και να καταφέρουμε να "χτίσουμε" μία ομάδα. Ο κόσμος να ξέρει πως θα μιλάμε ρεαλιστικά. Η ομάδα θα είναι πιο νέα, πιο δυναμική, πιο ενθουσιώδης και πιο άπειρη. Αυτό που θέλουμε είναι ένα γεμάτο γήπεδο και ελπίζω πως ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί», τόνισε ο Ζήσης Βρύζας και συμπλήρωσε: «Το εισιτήριο διαρκείας έχει τη μορφή διαβατηρίου. Όλα τα εισιτήρια θα έχουν μείωση που θα είναι από 10% και θα μεγαλώνει. Θα υπάρχουν κατηγορίες, για φιλάθλους άνω των 65 ετών, για ανέργους, για φιλάθλους από την επαρχία, για τους φοιτητές».

Για το ζήτημα του Ιβάν Σαββίδη, ανέφερε: «Αν έρθει ο κ. Σαββίδης θα αναθεωρήσουμε την οικονομική μας πολιτική. Το θέμα του κ. Σαββίδη έχει εξέλιξη, εκκρεμεί ένα ραντεβού στο οποίο θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις».

Για τις μεταγραφές είπε: «Θα θέλαμε μέχρι 20 Ιουλίου να έχουμε τελειώσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό. Θα κάνουμε μέχρι τέσσερις κινήσεις, πολύ προσεκτικά».