31 Μαΐου 2012

Καμπανάκι ΕΟΦ: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει την υγεία - Απαιτούνται μελέτες

Ανησυχούν οι ειδικοί του ΕΟΦ για τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου και των συστατικών του στην υγεία των χρηστών του και γι' αυτό ζητούν αφενός να χαρακτηριστεί φαρμακευτικό προϊόν, ώστε να υπόκειται στον έλεγχο και την αδειοδότηση του Οργανισμού, αφ' ετέρου να απαγορευτεί η χρήση του σε δημόσιους χώρους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΦ, Γιάννη Τούντα, οι πρώτες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι ουσίες που περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (νικοτίνη και αρωματικά έλαια) είναι απειλή για την υγεία των καπνιστών, και γι' αυτό χρειάζονται να γίνουν περισσότερες μελέτες για να υπάρξει οριστική απάντηση.

Μέχρι τότε, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι καπνιστές στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, η Πολιτεία θα πρέπει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, να απαγορεύσει την πώλησή τους χωρίς άδεια φαρμακευτικού σκευάσματος. Ο κ. Τούντας εισηγείται να γίνουν εργαστηριακοί έλεγχοι τόσο στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη όσο και σε εκείνα χωρίς νικοτίνη, που όμως περιέχουν διάφορα επικίνδυνα αιθέρια έλαια.

Τέλος, ο ΕΟΦ ζήτησε να συμπεριληφθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην νομοθεσία περί απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.