30 Μαΐου 2012

Προτελευταία η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας

Προτελευταία είναι η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD).

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους 2011, η Ελλάδα βρέθηκε στην 58η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των...59 χωρών οι οποίες μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δυο θέσεις σε σχέση με την περσινή κατάταξη. Η χώρα μας ξεπερνά μόνο τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004.

Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: το Χονγκ – Κονγκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ταϊβάν, η Νορβηγία, η Γερμανία και το Κατάρ.

Αντίθετα οι δέκα χώρες – ουραγοί στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για το 2012 είναι η Νότια Αφρική, η Σλοβενία, η Κολομβία, η Ρουμανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Βενεζουέλα.

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ιρλανδία (στην 20η θέση), η Ισλανδία (στην 26η θέση) και η Ιταλία (στην 40η θέση) εμφανίζονται ως οι χώρες της Ευρώπης που μπορούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία (στην 39η θέση), η Πορτογαλία (στην 41η θέση) και η Ελλάδα (στην 58η θέση), εξακολουθούν να μην προσελκύουν ξένες επενδύσεις οι οποίες θα τις βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Οι αναδυόμενες οικονομίες φαίνεται ότι επηρεάζονται από τις διεθνείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Η Κίνα (στην 23η θέση), η Ινδία (στην 35η θέση) και η Βραζιλία (στην 46η θέση) παρουσίασαν πτώση στη συνολική και στις επιμέρους κατατάξεις ενώ η Ρωσία (στην 48η θέση) βελτίωσε την παρουσία της στη διεθνή κατάταξη μόνο κατά μία θέση.