17 Μαΐου 2012

«Συντριπτικές» ή «διαχειρίσιμες» οι επιπτώσεις μιας «ελληνικής εξόδου» από το ευρώ;

Την ώρα που συνεχίζονται αμείωτα τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και με την αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης να μεγαλώνει, ακούγονται πλέον και αντικρουόμενες απόψεις και προβλέψεις, με αποκορύφωμα τις τελευταίες δηλώσεις του Axel Weber, πρώην επικεφαλής της Bundesbank και νυν προέδρου της UBS...
και του Andreas Dombret, ανώτατου στελέχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) με τον πρώτο να χαρακτηρίζει «συντριπτικές» για την Ευρωζώνη τις πιθανές επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη και τον δεύτερο να εκτιμά πως οι γερμανικές τράπεζες είναι προετοιμασμένες για τον ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη!

Ο μεν κύριος Weber, με τις απόψεις του οποίου συντάχθηκε και ο κ. Rodrigo de Rato, πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και νυν διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής Bancia.

Οι δύο ισχυροί τραπεζίτες τονίζουν πως με μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας, θα «κλονισθεί» η εικόνα του ευρώ και τονίζουν πως χρειάζεται άμεση πολιτική παρέμβαση για να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα…

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ή να ζητήσουμε από την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ. Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις επιπτώσεις, που θα είναι πραγματικά μη διαχειρίσιμες».

Στον αντίποδα ο χερ Dombret της Bundesbank επιμένει, μιλώντας στο Reuters, δηλώνει ότι και οι γερμανικές τράπεζες αλλά και γενικότερα οι τραπεζικές αρχές ανά τον κόσμο βρίσκονται σε στενή επαφή και είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα.

 «Είμαι πεπεισμένος ότι η αντοχή των περισσότερων ευρωπαϊκών τραπεζών είναι τώρα σαφώς ισχυρότερη από ότι ήταν πριν την χρηματοοικονομική κρίση. Οι γερμανικές τράπεζες έχουν ήδη προετοιμαστεί για μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ