25 Μαΐου 2012

Στον ανακριτή ο Β.Παπαγεωργόπουλος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

Για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος καλούνται να απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η ανακρίτρια Ανθία Τσαφίτσα, που χειρίζεται την υπόθεση, κάλεσε για απολογία τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, το πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, τον πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη και τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας.
Και οι τέσσερις αυτήν τη φορά θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»), έπειτα από σχετική έρευνα που διενεργήθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Οπως έγινε γνωστό, όλοι έχουν λάβει κλήσεις από την ανακρίτρια, με τις οποίες τους ζητείται να εμφανιστούν ενώπιόν της τη Δευτέρα. Εκτιμάται ότι και οι τέσσερις θα ζητήσουν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους. Τα κατηγορητήρια συντάχθηκαν μετά τις διώξεις που ασκήθηκαν με βάση το πόρισμα που διαβιβάστηκε στις δικαστικές αρχές από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία είχε αναλάβει τη διενέργεια της έρευνας. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου που διενεργήθηκε στους προσωπικούς λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων αλλά και των συζύγων τους, φέρεται ότι βρέθηκαν «πλεονάσματα» ύψους 1.040.000 ευρώ για τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, περίπου 800.000 για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχ. Λεμούσια, περίπου 6.000.000 ευρώ για τον Μιχάλη Ζορπίδη και 160.000 ευρώ για τον πρώην προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακρίτρια έχει ήδη διατάξει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των φερομένων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση, ενώ από τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης έχει ζητηθεί να επεκταθεί η έρευνα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συγγενών των εμπλεκομένων, καθώς μέχρι σήμερα διενεργήθηκε έλεγχος μόνο σε προσωπικούς και κοινούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων.
Για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» με επίκεντρο την υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης ο μοναδικός που έχει παραπεμφθεί μέχρι στιγμής σε δίκη είναι ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος παραμένει στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια. Σύμφωνα με το βούλευμα που εκδόθηκε στις αρχές του μήνα, στους λογαριασμούς του πρώην υπαλλήλου του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αδικαιολόγητες τραπεζικές καταθέσεις, ενώ φέρεται ότι «ξέπλενε» χρήματα που υπεξαιρούνταν μέσω δελτίων στοιχημάτων που διοργανώνει ο ΟΠΑΠ. Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, το ύψος των αδικαιολόγητων καταθέσεων, το διάστημα από τον Ιανουάριο του 1998 έως και το Δεκέμβριο του 2008, ήταν 2.074.053 ευρώ, ενώ το χρηματικό ποσό που φέρεται ότι νομιμοποίησε παράνομα μέσω του ΟΠΑΠ ήταν, σύμφωνα με το βούλευμα, 1.065.554 ευρώ.

«Η σκευωρία θα καταπέσει»
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την έκδοση του βουλεύματος για το θέμα της υπεξαίρεσης, ανέφερε ότι ως δήμαρχος διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα με απόλυτη διαφάνεια. «Στα 12 χρόνια που ήμουν δήμαρχος η μόνη αγορά που έκανα ήταν μόλις ένα διαμέρισμα 54 τ.μ. σε συγκρότημα 32 διαμερισμάτων στο Νέο Αγιο Αθανάσιο Πέλλας, αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με την Εφορία, 17.000 ευρώ», είπε. Μάλιστα, εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος για την ποινική κατάληξη της υπόθεσης. «Ερχεται επιτέλους η ώρα της δικαιοσύνης. Ερχεται η ώρα που οι συκοφάντες θα αποκαλυφθούν, που η λάσπη θα επιστρέψει στους γνωστούς λασπολόγους. Ερχεται η ώρα που η σκευωρία θα καταπέσει με πάταγο», είπε μεταξύ άλλων.

agelioforos.gr
Seleo.gr News