04 Μαΐου 2012

Πέντε λόγοι για τους οποίους θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα η οικονομία

Αν η νέα κυβέρνηση αξιοποιήσει ορθά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία και εφαρμόσει πιστά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, τότε η χώρα έχει σημαντικές πιθανότητες να ανακάμψει, σύμφωνα με την εκτίμηση της Αlpha Bank.
Στο χθεσινό Εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της η Alpha Bank επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει απρόσκοπτα και, ενδεχομένως, με πιο αποφασιστικό και καλύτερα σχεδιασμένο τρόπο το έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, εκμεταλλευόμενη πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχονται στη χώρα από το 2ο Πακέτο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσής της από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ».

Αν αυτό γίνει, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα και να επανεκκινηθούν οι επενδύσεις, κάτι το οποίο θα συμβάλλει και στην ανάκαμψη των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Οι πέντε λόγοι πάνω στους οποίους στηρίζει την εκτίμησή της η Alpha Bank, είναι οι εξής:

Το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων

Οι ιδιωτικοποιήσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου

Η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων (που είναι παγωμένα λόγω έλλειψης κονδυλίων) και

Οι επενδύσεις σε καίριους τομείς όπως είναι η ενέργεια και φυσικά η αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ.

Ενισχυτικά στα ανωτέρω θα λειτουργήσει και η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, γεγονός για το οποίο υπάρχει αισιοδοξία που στηρίζεται στο ότι ήδη το Μάρτιο επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεις ενός δισ. .

Για αυτό, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank « η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τη μεγάλη ευκαιρία που παρέχεται στη χώρα με τη σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της και των δυνατοτήτων σημαντικής αναπτυξιακής χρηματοδότησής της από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), σε συνδυασμό με το έργο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της επανεκκίνησης των επενδύσεων, θα ανακάμψουν και οι πωλήσεις των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.