22 Μαΐου 2012

Τι σκέφτεται ο Κώστας Λαλιώτης για ΠΑΣΟΚ, Αλέξη Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί δεν κατέβηκε υποψήφιος και ποια είναι τα δύο στελέχη που εξανέστησαν στην προοπτική επανενεργοποίησής του στο ΠΑΣΟΚ

Παρά το γεγονός ότι συνομιλεί με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Κώστας Λαλιώτης δεν συμμετέχει σε δύο καθοριστικούς τομείς, στους οποίους δείχνει να χωλαίνει το ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για τον Πολιτικό Σχεδιασμό και την Επικοινωνία, δύο έννοιες που γνωρίζει σε βάθος το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Μετά την εκλογή του κ. Ευ. Βενιζέλου πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν την επάνοδο του κ. Λαλιώτη σε κεντρικό ρόλο, σε ότι αφορά τη στρατηγική και την επικοινωνία της προεκλογικής καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, ο πρώην υπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφερόταν να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις εκλογές. Την ίδια στιγμή, πάντως, καταγράφηκαν και αντιδράσεις για την επάνοδο και επαναδραστηριοποίηση του Κ. Λαλιώτη από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κι όχι από τον κ. Βενιζέλο.
Τα πρόσωπα
Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης δεν έβλεπε με καλό μάτι την επιστροφή Λαλιώτη, αφού διεκδικούσε ο ίδιος τη θέση του «γκουρού» του πολιτικού σχεδιασμού και της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ κοντά στο νέο πρόεδρο.
Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν επίσης αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άλλωστε οι σχέσεις του με τον κ. Λαλιώτη ήταν και είναι ψυχρές από το καλοκαίρι του 2002. Τότε, ο κ. Χρυσοχοΐδης με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, αντικατέστησε τον κ. Λαλιώτη στη θέση του γραμματέα στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τότε ο κ. Λαλιώτης είχε αποδώσει την αποπομπή του σε παρέμβαση του αμερικάνικου παράγοντα.
Ο Κώστας Λαλιώτης αποφεύγει δημόσιες παρεμβάσεις αυτή την εποχή, θεωρεί ότι μπορεί να παρεξηγηθούν οι προθέσεις του. Δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την πορεία και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά και την ανησυχία του για το τι θα βγάλει η κάλπη της 17ης Ιουνίου.
Τι πιστεύει
Το κορυφαίο στέλεχος θεωρεί ότι η στρατηγική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 6ης Μαΐου ήταν απόλυτα λανθασμένη και οδήγησε στο 13,2%.
Η εκτίμησή του ήταν ότι για ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, το ΠΑΣΟΚ ήταν de facto κυβερνητικός εταίρος σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και αυτό το πλήρωσε στην κάλπη. Σε αυτό οφείλεται και η αποσυσπείρωση της τελευταίας εβδομάδας που έριξε το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση.
Ο κ. Κώστας Λαλιώτης πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποστρατεύσει πολιτικά τη δική του γενιά. Όσους δηλαδή είναι βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.
Τα νέα πρόσωπα
Ότι πρέπει να βγουν μπροστά νέα πρόσωπα, άφθαρτα και με σύγχρονο πολιτικό λόγο. Εκτιμά επίσης ότι σύντομα θα προκύψει η ανάγκη για μία μεγάλη κεντροαριστερή παράταξη της οποίας κορμός μπορεί να είναι το ΠΑΣΟΚ.
Δεν θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλέξη Τσίπρα αποτελεί το ΠΑΣΟΚ του 1981 και γελά με όσους συγκρίνουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με τον αείμνηστο ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο κ. Λαλιώτης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει μέσα στις αντιφάσεις του και στην αδυναμία του να ενοποιήσει την κοινωνική δυναμική για μία άλλη, εναλλακτική, πολιτική σε κυβερνητική δύναμη.
Για τον κ. Τσίπρα εκτιμά ότι δεν διαθέτει ούτε τη στρατηγική, ούτε την αναλυτική σκέψη του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά ούτε και τη γνώση για να χειριστεί τις εξαιρετικά πολύπλοκες διεθνείς σχέσεις της χώρας τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τις ΗΠΑ.
Ο αντικειμενικός στόχος
Ο Κώστας Λαλιώτης πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάει στις εκλογές με στόχο να αυξήσει ελαφρά τις δυνάμεις του. Να δώσει πρώτα έμπρακτα και συμβολικά δείγματα αυτοκριτικής και ανανέωσης, να απευθυνθεί στο συναίσθημα και στην «ψυχή» της δημοκρατικής παράταξης. Ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται στις ηλικίες άνω των 55 ετών αφού σε αυτή τη συγκυρία θα είναι πολύ δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στη νέα γενιά.
Ιδεολογικοπολιτικά, ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι υπαρκτός και πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Αριστεράς εκτιμά ο πρώην υπουργός και θεωρεί συγκυριακή την εκλογική άνοδο των κομμάτων της Αριστεράς.
Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεί γερά και με τα δύο πόδια σε αυτό το χώρο για να έχει πλεονέκτημα στις εκλογικές αναμετρήσεις που θα ακολουθήσουν.
Όπως όλα δείχνουν δύσκολα ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει να αγνοεί την εμπειρία αλλά και τις προτάσεις του κ. Λαλιώτη.
Μένει να δούμε αν οι αντιδράσεις των άσπονδων συντρόφων και φίλων του θα είναι αποτελεσματικές αυτή τη φορά.

newsbomb.gr