05 Μαΐου 2012

Η Κυριακή του Παραλύτου... και το υπουργικό συμβούλιο του Τσίπρα

Του Κωνσταντινου Ζουλα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα πρόσωπα μιας «μνημονιακής» κυβέρνησης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Δράσης, Δημ. Συμμαχίας κ.λπ.) θα μπορούσε κανείς να τα φανταστεί. Σκέφτηκα, λοιπόν, παραμονή εκλογών, να «ορκίσω», ένα υπουργικό σχήμα των αντιμνημονιακών δυνάμεων. Αυτών που ξεχύθηκαν ήδη με ορμή και θα συμπαρασύρουν το γερασμένο πολιτικό κατεστημένο, όπως είπε ο κ. Αλ. Τσίπρας.

Καθώς εκείνος είναι που ζητεί τα κλειδιά της εξουσίας, δικαιωματικώς θα του δοθεί η θέση του πρωθυπουργού. Υποθέτω, επίσης, ότι για να του προσφέρει το ΚΚΕ τη σύμπραξή του, η κ. Αλ. Παπαρήγα δεν θα συμβιβαζόταν με τίποτα λιγότερο από τη θέση της αντιπρόεδρου, αρμόδιας επί της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής. Ετσι άλλωστε θα μπορούσε ευκολότερα να ελέγχει τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημ. Παπαδημούλη να μην κάνει κανένα σκόντο στις μαζικές κρατικοποιήσεις όλων των επιχειρήσεων του ληστρικού κεφαλαίου, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Παν. Λαφαζάνη που θα αναλάμβανε τις διαδικαστικές λεπτομέρειες για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε και την επιστροφή στη δραχμή.

Το πρόβλημα που ενδεχομένως θα προέκυπτε από τις ενστάσεις τού επίσης μετέχοντος στο σχήμα κ. Φ. Κουβέλη, θα μπορούσε νομίζω να καμφθεί αν του προσφέροντο τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με την εντολή, βεβαίως, να προσλάβει 100.000 υπαλλήλους, κατά την πάγια δέσμευση του κ. Τσίπρα. Δεν του δίνω και το Παιδείας, καθώς προεξοφλώ ότι θα το καβατζώσει η κ. Λιάνα Κανέλλη, αφήνοντας τη θέση του εκπροσώπου στον Τέρενς Κουίκ. Μην ξεχνάμε, ότι για να βγουν τα κουκιά μιας τέτοιας κυβέρνησης θα πρέπει να μετέχει και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος θα βολευόταν ασφαλώς με τα υπουργεία Αμύνης και Δημοσίας Τάξεως για να εφαρμόσει τη μεταναστευτική του πολιτική. Ναι, γνωρίζω, ότι κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ θα προέβαλαν μικροενστάσεις έναντι ενός μεταναστευτικού πογκρόμ, αλλά και αυτές θα μπορούσαν να ξεπεραστούν αν π.χ δινόταν στην κ. Ρένα Δούρου το υπουργείο Πολιτισμού, έστω κι αν αυτό στεναχωρούσε τους Κ. Καζάκο και Ελ. Κουντουρά. Τέλος, για το Εργασίας φαβορί θα έβλεπα τον κ. Γιάννη Μανώλη, ενώ για το Ναυτιλίας εισηγούμαι τον πρόεδρο της ΠΝΟ για να υπάρχει και κάποιος εξωκοινοβουλευτικός.

Κατά τα άλλα ο Θεός να βάλει το χέρι του γιατί αύριο είναι και η Κυριακή του Παραλύτου...