05 Μαΐου 2012

Θα αντέξει τη συντριβή το ΠΑΣΟΚ;


venizelos-pasok-skeptikosΠόσο μπορεί να γίνει ο «Άτλας» του κινήματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος;

Του Δημήτρη Συρμάτση

Αγώνας μεγάλος έγινε όλη την προεκλογική περίοδο από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα από το επικοινωνιακό επιτελείο του προέδρου και τον ίδιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο νέος πρόεδρος ανέλαβε ένα δημοσκοπικά καταρρέων κόμμα που άφησε σε μονοψήφια νούμερα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η «εκλογή-παρωδία» δεν του έδωσε την μεγάλη ώθηση που ήθελε, αλλά τουλάχιστον η ζύμωση των εκλογών συσπείρωσε ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού με αποτέλεσμα να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στα διψήφια ποσοστά και στην άνετη εξασφάλιση της δεύτερης θέσης.

Το σύνθημα της πρωτιάς
Έχοντας απέναντί του έναν Αντώνη Σαμαρά που επιζητά την αυτοδυναμία και με την εμπειρία του παρελθόντος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε να μιλά συνεχώς για «πρωτιά» που αυτή λόγω του μπόνους των 50 εδρών θα είναι ο βασικός πυλώνας της επόμενης κυβέρνησης.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα και οριακή αυτοδυναμία της ΝΔ να βγάλει η κάλπη, κυβέρνηση σταθερή και συμπαγή πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει.

Η δημοσκοπική συντριβή
Τα δεδομένα δεν ξεκίνησαν καλά για το ΠΑΣΟΚ στην αρχή της προεκλογικής περιόδου όμως σιγά σιγά η συσπείρωση των ψηφοφόρων ανέβασε το ποσοστό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.
Όμως και πάλι τα νούμερα είναι τα ιστορικότερα χαμηλά του κινήματος. Και αν αυτά επιβεβαιωθούν και στην κάλπη τότε ο Ευ. Βενιζέλος θα έχει μια εσωκομματική υπεράνθρωπη προσπάθεια.
Να «συγκρατήσει» ένα παραπαίων ΠΑΣΟΚ που ο κόσμος θα του έχει γυρίσει την πλάτη.

Η καλύτερη επιλογή
Όμως πολλοί στο ΠΑΣΟΚ, εκ των κορυφαίων, που επέλεγαν να σταθούν υπέρ της επιλογής Βενιζέλου για την διαδοχή Παπανδρέου ήξεραν ή προέβλεπαν αυτό που θα ερχόταν.
Και επέλεξαν τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως τον καταλληλότερο να «κρατήσει» το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που μετά το «one man show» της προεκλογικής περιόδου θα πρέπει από Δευτέρα να διεκδικήσει όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή του κόμματος στη νέα κυβέρνηση και ακολούθως να δει πως μπορεί να «αλλάξει» το ρου της ιστορίας του κινήματος στην μετά Μνημονίου εποχή.

http://redalert.gr/politiki/2064-8a-antexei-syntribi-pasok