13 Μαΐου 2012

Ολοκληρώθηκε η πρώτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

Ολοκληρώθηκε η πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, με τους κ.κ. Βενιζέλο, Τσίπρα και Σαμαρά να αποχωρούν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.


Η διαβούλευση συνεχίζεται, αρκέστηκε να πει εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στην οικία του στην οδό Μουρούζη, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετέβη στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όπου θα ενημερώσει βουλευτές και στελέχη του Κινήματος.

Αμέσως μετά τους αρχηγούς ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσουν οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων που εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή στις 6 Μαΐου, τους οποίους ο Πρόεδρος θα δεχθεί έναν – έναν. Τις ενστάσεις του επί της διαδικασίας εξέφρασε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ζήτησε γραπτή δέσμευση για ό,τι τυχόν αποφασιστεί κατά τις σημερινές συναντήσεις του Προέδρου με τους αρχηγούς. Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο κ. Κουβέλης είπε ότι προσέρχεται στη συνάντηση με τον Πρόεδρο με την πρότασή του «για σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανάγκη να αποδεσμευτεί η χώρα από το μνημόνιο και να υπηρετήσει την πολιτική παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη».

Η πρώτη σύσκεψη άρχισε στις 12.00. Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ελληνικός λαός δεν μας έστειλε απλά ένα μήνυμα, έδωσε εντολή. Εντολή συνεργασίας όλων μας, για να αλλάξουμε πολιτική, αλλά, ταυτόχρονα, να παραμείνουμε μέσα στο ευρώ. Εντολή συνεργασίας για μία βιώσιμη κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Για δημιουργία, δηλαδή, μιας κυβέρνησης που θα είναι απολύτως βιώσιμη και, σημειώστε, πέρα και πάνω από πρόσωπα».

Οι άλλοι δύο αρχηγοί -Τσίπρας και Βενιζέλος- δεν έκαναν δηλώσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης από τα γραφεία του ΣΥΝ.

Αφού ολοκληρωθεί η συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή, δηλαδή τον Π.Καμμένο, την Αλ.Παπαρήγα, τον Ν.Μιχαλολιάκο και τον Φ.Κουβέλη.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, με τρεις όρους προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και να αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες προσέρχεται σε λίγο στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αντώνης Σαμαράς:

Πρώτον η κυβέρνηση να διασφαλίζει την παραμονή της χώρας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον να κάνει επαναδιαπραγμάτευση για την τροποποίηση της οικονομικής πολιτικής.

Τρίτον να αναλάβει τις ευθύνες του και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ψήφο ανοχής.

Στο πλαίσιο αυτό συμπίπτουν ξεκινώντας από τις δικές τους αφετηρίες και το ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος όμως δεν συμμετέχει χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.antinews.gr/2012/05/13/160953/