21 Μαΐου 2012

Δεν φτάνουν τα κουκιά για κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΔΗΜΑΡ -Χρειάζονται και άλλον "επαναστάτη"

Ακόμη και με βάση την ευνοϊκότερη δημοσκόπηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως υπόθεση εργασίας, έως αυτή την ώρα καθίσταται αμφίβολη η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης είτε της αριστεράς είτε με τη στήριξη άλλων κομμάτων.

Ειδικότερα, με βάση τη δημοσκόπηση της Public Issue η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων θα ήταν αν γίνονταν χθες οι εκλογές η εξής:
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ με 28% θα είχε 125 έδρες στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένου του bonus των 50 εδρών.
  • Η Νέα Δημοκρατία θα είχες 64 έδρες με βάση το 24%.
  • Το ΠΑΣΟΚ θα είχε 40 έδρες με το 15%.
  • Η Δημοκρατική Αριστερά θα είχε 19 έδρες με το 7%.
  • Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα είχαν επίσης 19έδρες με το δικό τους 7%.
  • Το ΚΚΕ θα είχε 13 έδρες με το 5%.
  • Η Χρυσή Αυγή θα είχε 12έδρες με το 4,5%.
  • Η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου θα είχε 8 έδρες με το 3%.
Με βάση τις έδρες και με το γεγονός ότι για να εξασφαλίσει κάποιος τη δεδηλωμένη χρειάζονται 151 έδρες στη νέα Βουλή τα σενάρια είναι συγκεκριμένα:

Ως δεδομένα έχουμε ότι το ΚΚΕ δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν συμμετέχει σε καμίακυβέρνηση και το ότι τη Χρυσή Αυγή δεν την επιθυμεί κανείς ούτε ως κυβερνητικό εταίρο ούτε καν ως δεκανίκι με παροχή ψήφου ανοχής.

Αρα, με βάση αυτά δεν μπορεί να προκύψει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ και Η Δημοκρατική Αριστερά μαζί έχουν μόλις 142 έδρες, άρα χρειάζονται τη στήριξη ενός ακόμη κόμματος.

Δηλαδή ή θα πρέπει να ζητήσουν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ οπότε η πλειοψηφία εκτινάσσεται αμέσως στις 182 έδρες ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και να φτάσουν στις 161 έδρες.

Ειδικά στο σενάριο της στήριξης κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν δύο προϋποθέσεις με βάση τα ως τώρα δεδομένα: Να αρθεί η κατηγορηματική δήλωση εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ που αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με «αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο» και να αλλάξει η θέση του ΠΑΣΟΚ που επισημαίνει ότι δεν συζητούν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ είτε ως άμεση απόφαση είτε έμμεση συνέπεια κάποιας κυβερνητικής απόφασης.

Επίσης, ακόμη και το σενάριο της αποχής ενός κόμματος από τη Βουλή ώστε η δεδηλωμένη να κατέβει στις 120 έδρες είναι ανέφικτο γιατί πρέπει να απουσιάζουν τουλάχιστον 61 βουλευτές, αριθμός που μόνον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να εξασφαλίσει.

iefimerida.gr