08 Μαΐου 2012

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Στο επίκεντρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης βρέθηκαν οι πολιτικές ζυμώσεις στην Ελλάδα. Αναλυτικά πώς σχολίασαν οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας τα τεκταινόμενα στην Αθήνα.

Η Ελλάδα βυθίζεται ακόμα πιο πολύ σε ένα πολιτικό τέλμα, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, καθώς η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμα να σχηματίσει κυβέρνηση. Όπως αναφέρει, αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα κάποιο από τα συμβαλλόμενα μέρη να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση συνασπισμού, για αυτό προβλέπουν ότι, η χώρα θα πάει σε επαναληπτικές εκλογές.


Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι, υπάρχει κίνδυνος οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα να μην συνεχιστούν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα περισσότερα ακραία και ριζοσπαστικά κόμματα εξελέγησαν για να πουν «όχι» στην προοπτική της λιτότητας από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την Γερμανία. Επιπλέον σημειώνει ότι, η Κομισιόν πρέπει να επιμείνει να διατηρηθεί η χώρα στην πορεία που έχει καθοριστεί.

Η Die Welt επισημαίνει ότι, τα αποτελέσματα των εκλογών αποτελούν μια ήττα για την Γερμανία. Όπως τονίζει, οι Έλληνες και οι Γάλλοι απέρριψαν αυτό που βλέπουν ως λιτότητα η οποία πηγάζει από την Γερμανία. Αυτό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι άδικο λαμβάνοντας υπόψη τις μαζικές υποχρεώσεις και τους κινδύνους που ανέλαβε η Γερμανία για να σώσει τις προβληματικές χώρες της ΕΕ από την πτώχευση. Επιπλέον σημειώνει ότι, τα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν απόδειξη ότι, η Ευρώπη δεν λειτουργεί σωστά.

Με την σειρά της, η Handelsblatt αναρωτιέται αν μπορεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις και τον στόχο μείωσης του χρέους που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ. H Ελλάδα δεν μπορεί να βγει εκτός ευρωζώνης καθώς οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, τονίζει. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί μόνο μόνη της να βγει από το ευρώ και είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο.

Οι FT Deutschland γράφουν ότι, το αποτέλεσμα των εκλογών την Κυριακή δείχνει είτε ότι, οι Έλληνες σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να καταψηφίσουν το προηγούμενο πολιτικό σύστημα είτε ότι, η προσπάθεια της Αθήνας να σώσει το ευρώ έχει γίνει πιο δύσκολη από ποτέ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν αναμενόμενο, αλλά τρομακτικό ωστόσο το δίδυμο των «Merkozy» δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει. Η Merkel ήλπιζε ότι, τα σχέδιά της θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, τελικά αυτό δεν συνέβη.

Παράλληλα η Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι, οι ψηφοφόροι καταψήφισαν την συνταγή λιτότητας, καθώς αντιτίθενται στις πολιτικές που έφεραν τον λαό σε συνθήκες εξαθλίωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι, η στρατηγική της Ελλάδας απέτυχε θεαματικά. Επέμειναν σε μια συνταγή λιτότητας που έφερε την οικονομία αντιμέτωπη με ένα σπιράλ θανάτου και έτσι έχασαν την εμπιστοσύνη του λαού. Επιπλέον προβλέπει ότι, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες ανεξάρτητα από το ποιός θα κυβερνήσει τελικά την χώρα, δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσουν ανέπαφα τα πακέτα διάσωσης.

Τέλος η Die Tageszeitung μιλάει για τον Αλέξη Τσίπρα, που αποτελεί τον πραγματικό νικητή των εκλογών και τονίζει ότι, η αριστερά δεν θα πρέπει να αφήσει την σημερινή ευκαιρία να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια της.


Πηγή:www.capital.gr