22 Μαΐου 2012

Φέκτερ: «Ανοησίες όσα προτείνει ο Ολάντ!»

Η μάχη των διαφορετικών «γραμμών» δεν... περιμένει τη έναρξη της Συνόδου Κορυφής! Δριμύτατη επίθεση εναντίον του Φρανσουά Ολάντ εξαπέλυσε η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών, Μαρία Φέκτερ, εκστομίζοντας πιθανότατα όσα θα ήθελε – αλλά δεν θα μπορούσε- να πει η Άγκελα Μέρκελ...
Στην παραμονή της Συνόδου, οι «τροχιοδεικτικές βολές» της Βιέννης αποδείχθηκαν ... αχαλιναγώγητες, ουδόλως περιοριζόμενες από τα «πρέπει» της διπλωματίας και του διακρατικού σαβουάρ βιβρ. Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας «κτύπησε», με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Oberoesterreichische Nachrichten.

«Ανοησίες» χαρακτήρισε η κυρία Φέκτερ τις προτάσεις που έχει διατυπώσει ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία και η λιτότητα είναι η καταλληλότερη μέθοδος και σχολίασε:

«Ανάπτυξη χρηματοδοτούμενη από χρέος; Αυτές είναι οι συνταγές του χθες. Τα επιχειρήματα που θέτει ξανά ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είναι ανοησίες. Είναι αυτά που μας έφεραν σε αυτό το χάος».

«Δεν είναι καλό για κανένα να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη»


Η κυρία Φέκτερ αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι τυχόν επιστροφή της χώρας σε εθνικό νόμισμα δεν θα έλυνε τα μακροπρόθεσμα προβλήματά της. «Δεν είναι μάννα εξ ουρανού» είπε χαρακτηριστικά η αυστριακή υπουργός και υπογράμμισε, διεξοδικότερα:

«Μία νομισματική υποτίμηση μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη μπορούν να αποφευχθούν».

Σύμφωνα με την κυρία Φέκτερ, τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν δυσάρεστη έκπληξη, για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Κάθε σενάριο που προβλέπει ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι πολύ δύσκολο. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ελκυστικό σενάριο».