25 Μαΐου 2012

"Βουτιά" και στον τουρισμό... ας ειναι καλά οι πατριώτες του κώλου

Ισχυρό πλήγμα δέχονται τα έσοδα της χώρας και από την μείωση του τουρισμού, όπου από το πρώτο τρίμηνο του έτους η πορεία του είναι ιδιαίτερα αρνητική. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες Ελλήνων και ξένων επισκεπτών παρουσιάζουν μείωση που ξεπερνά το...
55%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ οι δαπάνες των αλλοδαπών επισκεπτών είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι, κοντά στο 4%.

Αισθητά μειωμένες είναι και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Ρώσοι επισκέπτες μείωσαν τα έξοδά τους κατά 41%, οι Βρετανοί σχεδόν 11% και οι Γερμανοί περίπου 8%. Ενδεικτική είναι η μείωση των αφίξεων το πρώτο τετράμηνο του έτους σε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας. Στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" η μείωση είναι κοντά στο 12%, στη Ρόδο πάνω από 13%, στη Σάμο πλησιάζει το 47% και στη Σαντορίνη το 1,39%.

Η πολιτική αστάθεια δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στον τουρισμό, αναφέρει ο Γ. Δρακόπουλος, γενικός διευθυντής Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Οι αναταραχές στο κέντρο της Αθήνας, οι συχνές κινητοποιήσεις και τα επεισόδια αποτελούν τον υπ' αριθμόν ένα ανασταλτικό παράγοντα, επισημαίνουν οι τουριστικοί φορείς.

Την ίδια ώρα, μειώνεται και ο εσωτερικός τουρισμός. Η μείωση των αποδοχών, η αύξηση της φορολογίας και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος φαίνεται πως δίνουν την χαριστική βολή στον εγχώριο τουρισμό.

Εν τω μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία στους τουριστικούς φορείς μετά την απόφαση της μεγάλης ιταλικής εταιρίας Veratour που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, κυρίως στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, να αναστείλει τις πληρωμές με τα ξενοδοχεία που συνεργάζεται. Ο πρόεδρος της εταιρίας κάνει λόγο για δραματική μείωση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως χώρος προορισμού για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η ιταλική εταιρία επισημαίνει προς τους Έλληνες ξενοδόχους με τους οποίους συνεργάζεται, συνολικά επτά μεγάλες επιχειρήσεις, ότι δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω προκαταβολές για την καλοκαιρινή περίοδο τουλάχιστον ώσπου η κατάσταση της χώρας γίνει λίγο πιο ξεκάθαρη και πιο σταθερή.