23 Μαΐου 2012

«Θα σας βοηθήσουμε αν τηρείτε τις δεσμεύσεις σας» επανέλαβε η Μέρκελ

Διαδοχικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο είχε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής.

Η συνάντηση με τον κ. Ολάντ διήρκεσε 20 λεπτά, ενώ εκείνη με την κυρία Μέρκελ 40 λεπτά. Και οι δύο ήταν, όπως αναφέρουν, σε «θετικό κλίμα» και συζήτησαν, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας, την οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Ολάντ όσο και η κυρία Μέρκελ εξέφρασαν εκ νέου τη διάθεση να βοηθήσουν την Ελλάδα, επανέλαβαν όμως ότι η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η κοινοτική βοήθεια θα έπρεπε να είχε δοθεί νωρίτερα και εξέφρασε την ελπίδα να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Ο κ. Πικραμμένος υπέβαλε υπόμνημα στον κ. Ολάντ με τις ελληνικές θέσεις για τα θέματα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ υπογράμμισε τη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρώπης να στηρίξει τη χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Ο κ. Πικραμμένος αναφέρθηκε στη δύσκολη κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Κατά το δείπνο των ηγετών δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ωστόσο ο κ. Ολάντ πρόκειται να θέσει στο τραπέζι όλα τα θέματα, και δεν αποκλείεται να υποστηρίξει ανοιχτά την έκδοση ευρωομολόγου ερχόμενος σε αντίθεση με την Άνγκελα Μέρκελ που εξακολουθεί να αντιτίθεται στην πρόταση αυτή.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση με τον κ. Πικραμμένο εξέφρασε την ισχυρή επιθυμία της Επιτροπής να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης καθώς και τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με τη συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μετέφερε στον κ. Πικραμένο την ετοιμότητα της Επιτροπής να στηρίξει την Ελλάδα, εφόσον η χώρα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η ευρωζώνη έχει επιδείξει μια χωρίς προηγούμενο αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το λαό της με τη δέσμευσή της να διατηρήσει την οικονομική στήριξη, για όσο χρειαστεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Χωρίς αλληλεγγύη η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία», τόνισε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι Ελληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες.

«Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε πιο εύκολος δρόμος εξόδου από την κρίση», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, ο οποίος επέμεινε ότι ο λιγότερο επώδυνος και ταχύτερος δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι η εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος.
 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής ζήτησε να ενημερωθεί για το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τoν κ. Μπαρόζο ότι η Ελλάδα οδεύει στις εκλογές σε ήρεμο κλίμα και τόνισε στον επικεφαλής της Κομισιόν ότι η Αθήνα συμφωνεί στην ανάγκη να εκδοθούν ομόλογα έργων, καθώς και στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Επίσης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει αποδέσμευση των πόρων για την ολοκλήρωση των αυτοκινητοδρόμων μέσω του ειδικού μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με 6,5 δισ. ευρώ από το ισχύον πακέτο βοήθειας.