06 Ιουνίου 2012

Στο 1,2 δισ. ευρώ οι οφειλές προς τη ΔΕΗ- στο ζενίθ οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί

Μεταξύ ενός και 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ κυμαίνεται το συνολικό ποσό που οφείλουν στη ΔΕΗ οι πελάτες - κάθε είδους- της εταιρείας. Απόρροια αυτών των οφειλών, είναι έλλειμμα της τάξης των 320 – 400 εκατομμυρίων ευρώ, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικά.

Τεράστιος είναι, πλέον, ο αριθμός των ανεξόφλητων λογαριασμών. Όπως τονίζεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», οι οφειλές προς τη ΔΕΗ που αντιστοιχούν μόνο στους καταναλωτές χαμηλής τάσης κυμαίνονται από 629 έως 763 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 172 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν οι οφειλές των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας ρεύματος Energa και Hellas Power, οι οποίες έχουν πτωχεύσει.

Τα ποσά αυτά – τονίζει το «Έθνος»- έχουν δεσμευτεί από τη Δικαιοσύνη, αλλά δεν έχουν ακόμη αποδοθεί στον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Ο ΛΑΓΗΕ, επίσης, εμφανίζει ανείσπρακτες επιστροφές ΦΠΑ ύψους 30 εκ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ανέρχεται σε 52 εκατομμύρια ευρώ.

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας, ο ΛΑΓΗΕ υποβάλλει αίτηση χορήγησης δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ειδικά η ΔΕΠΑ πάντως έχει «plan b», για την περίπτωση κατά την οποία δεν ευοδωθεί η κίνηση προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Προσανατολίζεται στη σύναψη τραπεζικού κυλιόμενου δανείου. Αυτό σημαίνει ότι θα καταβάλουν τράπεζες στους προμηθευτές της ΔΕΠΑ το ποσό, το οποίο θα δανειστεί η εταιρεία.

Η ΔΕΠΑ έχει λαμβάνειν από ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος το ποσό των 187 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι εάν δεν εισπράξει τα χρήματα αυτά, θα διακόψει την παροχή αερίου.

Εάν συμβεί αυτό, υπολογίζονται σε 21% οι ελλείψεις που θα πλήξουν το σύστημα παραγωγής και τότε η ΔΕΗ θα αδυνατεί να καλύψει όλες τις ανάγκες ζήτησης. Σε αυτήν την περίπτωση, δύσκολα θα αποφευχθούν οι ελεγχόμενες διακοπές ρεύματος.