19 Ιουνίου 2012

Ξεπερνά το 6% η ύφεση φέτος

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Αντιμέτωπη με οικονομική ύφεση 6% έως 7,5% (αντί 4,7-5,2% που προβλέπει επισήμως η τρόικα) θα βρεθεί φέτος η νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κρατικού ενδιαφέροντος φορέα οικονομικών προβλέψεων στην Ελλάδα με το οποίο συνομίλησε το Capital.gr.


Αν αυτή η πρόβλεψη επαληθευτεί, τότε επίκειται νέος εκτροχιασμός στους στόχους του ελλείμματος και του χρέους, διαμορφώνοντας πιθανότατα μία εντελώς νέα ατζέντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας που θα ξεκινήσουν ουσιαστικά κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου.

* Η ύφεση 6% θεωρείται το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο βασίζεται στη συνέχιση της τάσης που ήδη έχει αποτυπωθεί στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ (6,5% συρρίκνωση το α΄ τρίμηνο του 2012). Η πρόβλεψη αυτή για την ελληνική οικονομία αναφερόταν επίσης στην εαρινή κοινή διάγνωση των επτά μεγαλύτερων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας που δημοσιεύτηκε πριν δύο μήνες. Σύμφωνα με την πρόβλεψη των κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων, η ύφεση 6% θα οδηγήσει σε έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 8,3% το 2012 αντί 7,3% που προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός.

Στην θερινή έκθεση διεθνών οικονομικών προοπτικών του Κέντρου Προγνώσεων του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας του Κιέλου της Γερμανίας που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, αναφέρεται πρόβλεψη για ανεργία 23% φέτος στην Ελλάδα και 25,6% το 2013 (αντί 17,9% και 17,8% που είναι αντίστοιχες εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν...). Να σημειωθεί πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις του Κέντρου Προγνώσεων του Κιέλου, προέβλεπαν ανεργία 21,5% για φέτος και 23% για το επόμενο έτος. Με τις προβλέψεις αυτές φαίνεται να συμφωνούν και οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τις οποίες η ανεργία στο α΄ τρίμηνο του 2012 ανήλθε στο 22,6%.

Δραματικές θα είναι οι συνέπειες της γιγάντιας ανεργίας στις συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας, καθώς οι σχετικές κοινωνικές παροχές για το 2012 έχουν υπολογιστεί από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με βάση την ανεπίσημη πρόβλεψη για ανεργία 18,5%...

* Το απαισιόδοξο σενάριο που θέλει την ύφεση να αγγίζει ακόμα και το πρωτοφανές στα ...μνημονιακά χρονικά 7,5% βασίζεται στις συνέπειες του οικονομικού και πολιτικού τέλματος του τελευταίου τριμήνου (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος) πάνω στο ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το προηγούμενο τέλμα δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση να αντιστραφεί εντός του επόμενου τριμήνου. Και αυτό γιατί όλο το βάρος της νέας πολιτικής ηγεσίας θα δοθεί στο σχηματισμό και την σταθεροποίηση της κυβέρνησης και προπαντός τις σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Κάθε άλλο παρά απροσδόκητος θα πρέπει να θεωρηθεί ένας νέος γύρος κοινωνικών αντιδράσεων ενάντια στα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η νέα κυβέρνηση, έχοντας στην πλάτη της τεράστιες καθυστερήσεις και αποκλίσεις, αλλά και την επιδείνωση της κρίσης στην ευρωζώνη -όπως φαίνεται από τις εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία. Μέχρι να ξεκαθαριστεί το νέο τοπίο τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στις σχέσεις τις με την Ε.Ε. θα έχουμε εισέλθει στο δ΄ τρίμηνο του 2012, οπότε θα είναι ήδη αργά για οποιαδήποτε αντιστροφή της μέχρι τότε πορείας.


Πηγή:www.capital.gr