23 Ιουνίου 2012

Εταιρείες ενέργειας κόβουν τις εξαγωγές προς την Ελλάδα λόγω απλήρωτων λογαριασμών

Άτυπο «εμπάργκο» προς την Ελλάδα κηρύσσουν οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας από τουλάχιστον τέσσερις χώρες οι οποίες έχουν περιορίσει ή παύσει τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ελλάδα εξαιτίας της μη καταβολής πληρωμών.

Η αγορά έχει αρχίσει να πιέζεται από το γεγονός αυτό, καθώς οδηγούμαστε σε αυξήσεις τιμών, ενώ είναι υπαρκτό και το ενδεχόμενο διακοπών (μπλακάουτ), ακόμη και την τουριστική περίοδο, σύμφωνα με το Reuters.

Πηγές των εταιριών είπαν στο Reuters ότι τουλάχιστον τέσσερις εταιρίες παραγωγής στην Ελβετία, την Ιταλία, την Βουλγαρία και την Γερμανία έχουν μειώσει ή διακόψει τις πωλήσεις προς την Ελλάδα, εξαιτίας του υψηλού πιστωτικού κινδύνου και των καθυστερήσεων στις πληρωμές τους τελευταίους 2-3 μήνες.

«Έχουμε σταματήσει τις πωλήσεις ρεύματος προς την Ελλάδα», είπε ο Κλάους Ουρμπάνκε, επικεφαλής νέων αγορών στην Statkraft, σκανδιναβική εταιρία κοινής ωφέλειας που εμπορεύεται ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. «Έχουμε μειώσει σημαντικά τους όγκους, ώστε να ελέγξουμε την έκθεση στο κίνδυνο της Ελλάδας εξαιτίας των καθυστερήσεων σε πληρωμές από τον διαχειριστή της αγοράς», είπε trader που έχει την βάση του στην Ελβετία.

Οι πηγές, σημειώνει το Reuters, ζήτησαν να μην κατονομαστούν και να μην δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των εταιριών, καθώς δεν έχουν την δικαιοδοσία να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.