Στη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας που φιλοξένησε ο Μάριο Μόντι την Παρασκευή στη Ρώμη, οι ηγέτες των 4 χωρών αποφάσισαν να ρίξουν κονδύλια ύψους 130 δισ.ευρώ για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.
"Δεν συμφωνώ με την λιτότητα", είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και υποστήριξε και πάλι την άποψή του για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων.
Η κυρία Άνγκελα Μέρκελ, με έμμεσο τρόπο, επανέλαβε και πάλι την προτεσταντική λογική της τιμωρίας και του παραδειγματισμού των "απείθαρχων" χωρών.
"Όπου θα πρέπει να επιδεικνύεται αλληλεγγύη θα πρέπει να υπάρχουν και έλεγχοι", τόνισε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: "Η Ευρώπη είχε στο παρελθόν σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά δυστυχώς δεν το τήρησε...".
Από το βήμα της ίδιας συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του ευρωπαϊκού G-4, στην καγκελάριο της Γερμανίας απάντησε ο Μάριο Μόντι.
"Το 2003 η Γερμανία και η Γαλλία με την έγκριση και την "συνενοχή" της Ιταλικής προεδρίας (της Ευρωπαϊκής Ένωσης) εκτροχιάστηκαν απ' τους κανόνες του ευρώ και χρειαστήκαμε σχεδόν 10 χρόνια για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας", επισήμανε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και τόνισε: "Δεν είναι οι Έλληνες ή οι Πορτογάλοι που κλόνισαν την αξιοπιστία μας, αλλά οι κυριότερες χώρες της ευρωζώνης".
Ο κ. Μόντι χρησιμοποίησε το παράδειγμα του εκτροχιασμού και της μη τήρησης των ορίων που είχαν τεθεί για τα ελλείμματα από το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης προκειμένου να αναδείξει την θέση του ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες, αλλά πρωτ' απ' όλα οι ισχυροί οφείλουν να τηρούν τους κανόνες αυτούς.
protothema.gr