Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012

Ομπάμα: Έλληνες, με δραχμή θα είστε πολύ χειρότεραΟμπάμα για Ελλάδα
[Φυσικά είναι γνωστό ότι για τους Έλληνες αυτές οι παρεμβάσεις έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, οπότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε άλλη μια παρέμβαση υπέρ του Τσίπρα και της δραχμής]

Μήνυμα στους Έλληνες, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας πως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι συμφέρουσα για όλους, αλλά προϋποθέτει την τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της χώρας μας.

Δίνοντας ουσιαστικά δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις επικείμενες ελληνικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η απόφαση για την παραμονή στην Ευρωζώνη είναι στο χέρι των Ελλήνων, ενώ προειδοποίησε ότι τα δεινά θα είναι μεγαλύτερα σε περίπτωση εξόδου.Είναι προς το συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τηρώντας τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των Ελλήνων και οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ανάγκη να υποστηρίξουν την Ελλάδα, αν οι Έλληνες επιλέξουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη. Αλλά οι Έλληνες πρέπει επίσης να αντιληφθούν ότι τα δεινά που υφίστανται θα είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερα εάν επιλέξουν να φύγουν από την Ευρωζώνη".Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι απλά μια κρίση χρέους και διαχώρισε τις περιπτώσεις κρατών. Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι ξόδεψε περισσότερα από όσα εισέπραττε και ότι έχει εξ' αυτού πρόβλημα, ενώ για την Ισπανία και την Ιταλία υπογράμμισε ότι έχουν ξεκινήσει ένα έξυπνο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά ότι χρειάζονται χώρο και χρόνο για να δουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις να έχουν αποτελέσματα.

Ο κ. Ομπάμα επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα τελευταία δύο χρόνια και τόνισε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι επιλύσιμες.

"Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενδυνάμωση του συνολικού τραπεζικού συστήματος, περίπου με τον ίδιο τρόπο που εμείς κάναμε το 2009 και το 2010. Κάνοντας μια σειρά από αποφασιστικές ενέργειες που δίνουν στον κόσμο αυτοπεποίθηση ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, οι κεφαλαιακές ανάγκες καλυμμένες και ότι διάφορες ανησυχίες μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα. Και νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε συζητήσεις γι' αυτό το θέμα και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ομπάμα.

Σημείωσε, πάντως, ότι η επίλυση των προβλημάτων στην Ευρώπη θα επέλθει με συνδυασμό του μακροχρόνιου μονοπατιού της δημοσιονομικής υπευθυνότητας με την βραχυχρόνια επιδίωξη των επενδύσεων που θα φέρουν ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου