22 Ιουνίου 2012

Εθνική ανάγκη η μείωση της ανεργίας, λέει ο Γιάννης Βρούτσης

Την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων και της αδήλωτης εργασίας, θέτει ως προτεραιότητες η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν την Παρασκευή, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης και ο νέος υφυπουργός Νίκος Νικολόπουλος.
«Εθνική ανάγκη» χαρακτήρισε την ανάληψη δραστικών μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας ο Γ. Βρούτσης και δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πρόσθεσε δε, ότι στον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας συμπεριλαμβάνεται «εθνικό σύμφωνο για την απασχόληση των νέων με επείγουσες και πολυδιάστατες παρεμβάσεις».

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε, ότι η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, η οποία ανήκε στο υπουργείο Υγείας, επανέρχεται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ τόνισε την ανάγκη του εξορθολογισμού των επιδομάτων, ώστε να καταλήγουν στους πραγματικούς δικαιούχους.

Στο υπουργείο επανέρχεται και η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο κ. Βρούτσης είπε ακόμα ότι θα διασφαλιστεί «η απρόσκοπτη καταβολή των παροχών στους νόμιμους δικαιούχους, η αποτελεσματική λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων», καθώς και η είσπραξη των εισφορών «με συνεχείς ελέγχους σε συνδυασμό με τη διαρκή διασταύρωση των στοιχείων».

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «αναζητούνται τρόποι για την αποκατάσταση των επιδομάτων και των κατώτατων συντάξεων», ενώ αναφερόμενος στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σημείωσε, ότι η επέκταση της κάλυψης του επιδόματος για έναν επιπλέον χρόνο αποτελεί προγραμματική δέσμευση, πρόσθεσε όμως, ότι «η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι κακή και ότι είναι αναγκαίο να εξευρεθούν νέοι πόροι».

Μετενέργεια

Θέτοντας το πλαίσιο της επόμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα τεθεί εκ νέου «το ζήτημα της μετενέργειας, η αποκατάσταση του δικαιικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων, η διασφάλιση της ισορροπίας και νομιμότητας στην αγορά εργασίας και το άνοιγμα του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας».

Για εκρηκτική κατάσταση η οποία επικρατεί στον χώρο εργασίας έκανε λόγο ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Αντώνης Ρουπακιώτης, που τόνισε ότι δεν θα πάψει ως μέλος της κυβέρνησης να υπηρετεί την ιδέα της αποκατάστασης του διακαιικού πλαισίου που διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ