14 Ιουνίου 2012

Έρχεται από την Αμερική για να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία!

Πριν από μερικές εβδομάδες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde δέχθηκε έντονη κριτική, επειδή μίλησε για την μεγάλη σε έκταση φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί ως βασική αιτία της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα.

Κατηγορήθηκε για εκμετάλλευση στερεοτύπων, και αναγκάστηκε να ανακαλέσει.

Υπάρχουν όμως και Έλληνες που συμφωνούν μαζί της.
Στο αεροπλάνο από Μαδρίτη για Αθήνα, καθόμουν δίπλα σε έναν απ αυτούς.

Ο Κωνσταντίνος Βαρσός είναι σύμβουλος διοίκησης, και ζει στην Βοστόνη. Ο λόγος που ταξίδευε στην Ελλάδα, είναι για να ψηφίσει την Κυριακή.

Θέλει απεγνωσμένα να αποτρέψει το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ από το να κερδίσει, και άρα να προκαλέσει μια αλυσίδα γεγονότων που θα οδηγήσει στην αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Όπως μου είπε: «Δεν θέλω στο μέλλον να με ρωτάνε, που ήσουν εκείνη την ημέρα»; Προτίθεται να ψηφίσει το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Αν και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει πιο φιλοευρωπαϊκά το τελευταίο διάστημα, ο Βαρσός πιστεύει ότι στην πραγματικότητα η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω από το ευρώ, και έξω από το ΝΑΤΟ. Και μια έξοδος από το ευρώ, όπως λέει, θα εξαφανίσει άλλο ένα 50% του ελληνικού πλούτου.

Όχι πως το παρόν σύστημα λειτουργεί. Όπως λέει, «η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να αντιληφτούν ότι χρειάζεται ανάπτυξη… αλλιώς διαλύονται όλα. Η διάσωση θα πρέπει να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης… δεν λειτουργεί».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η ελληνική κουλτούρα είναι παρεξηγημένη, και όντως υπάρχει φοροδιαφυγή. «Οι φόροι δεν είναι υψηλοί, και δεν υπάρχει τιμωρία. Οι εφοριακοί δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία. Δεν είναι απατεώνες οι πολίτες, απλά δεν υπάρχουν κίνητρα συμμόρφωσης, και άρα δεν παίζει κανέναν ρόλο το πόσο υψηλοί είναι οι φόροι, αφού δεν υπάρχει είσπράξη τους».

Μάλιστα, όπως μου είπε, δεν θα τον πείραζε καθόλου αν έρχονταν στην Ελλάδα Γερμανοί φοροεισπράκτορες, μια ιδέα που ακούστηκε στο παρελθόν, και εξόργισε τον ελληνικό λαό.

«Είμαστε καλοί σε πολλά πράγματα, αλλά σε θέματα διακυβέρνησης, προτιμώ την Ευρώπη», λέει.

Στα υπόλοιπα, ο Βαρσός είναι αναφανδόν υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Οι μειώσεις των μισθών του δημοσίου ήταν απαραίτητες, λέει.

Όσον αφορά στην Γερμανία, η θέση του είναι ανάμικτη. Για την Μέρκελ, θεωρεί ότι τα πάει καλά, και ότι αυτά που λέει «είναι αυτά που περιμέναμε να πει».

Πιστεύει όμως πως το Βερολίνο θα πρέπει να συμμετάσχει στις θυσίες, και να θυμηθεί ότι όταν η χώρα του αύξανε τα χρέη της στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι Γερμανοί εργολάβοι ήταν αυτοί που κέρδιζαν χρήματα στις κατασκευές.

Αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, τίποτα δεν πρόκειται να διορθωθεί, και για αυτό ελπίζει πως το σύστημα θα αντέξει, και δεν θα αφήσει τον ριζοσπάστη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσουν. Αν τα συμβατικά κόμματα κερδίσουν, και πετύχουν περαιτέρω συμμετοχή στις θυσίες από την Ευρώπη, παράλληλα με εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, τότε υπάρχει ακόμη ελπίδα, λέει ο Βαρσός.

http://www.businessinsider.com/a-management-consultant-from-boston-goes-home-to-vote-2012-6#ixzz1xk8hCdw2