20 Ιουνίου 2012

Σχέδιο για αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς ευρωστήριξης

Το Βερολίνο εξετάζει να επιτρέψει την αγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης με προβλήματα από τα ευρωπαϊκά ταμεία βοήθειας σε μια απελπισμένη προσπάθεια να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας και να σωθεί το ενιαίο νόμισμα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις του διεθνούς Τύπου από το Μεξικό, όπου ολοκληρώθηκε την Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής της G-20.
Την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου με τη συμμετοχή των ταμείων βοήθειας EFSF (250 δισ. ευρώ) και ESM (500 δισ.) άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Καταλυτικός παράγοντας στο να αναζητηθεί μια τέτοια λύση ήταν η άρνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για άλλες αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων.

Σχέδιο για την αγορά ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων από τα ταμεία αυτά προτάθηκε στις επίσημες συναντήσεις της G-20 την Δευτέρα από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, αλλά η κ. Μέρκελ δεν δεσμεύτηκε να συμφωνήσει με την ιδέα, σύμφωνα και με τους Financial Times.

Γερμανός αξιωματούχος πάντως ανέφερε την Τρίτη στο Reuters ότι δεν έγινε σχετική συζήτηση στην G-20. «Τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά είναι ένα από τα πολλά διαθέσιμα εργαλεία του EFSF και του ESM. Όμως δεν έγινε συζήτηση για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν δράση. Η κρίση στο ευρώ αποτέλεσε εξάλλου κυρίαρχο θέμα της τετ α τετ συνάντησης της κ. Μέρκελ με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», ανέφερε εκπρόσωπος της Μέρκελ όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Guardian. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, όπου το κύριο θέμα ήταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Η Γερμανία είχε αντιταχθεί έντονα στις εκκλήσεις να επιτραπεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ή στον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να δανείζουν χώρες της Ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα, επειδή φοβάται ότι οι χώρες αυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένες να υιοθετήσουν αυστηρό Μνημόνιο όπως έγινε με την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Newsroom ΔΟΛ