18 Ιουνίου 2012

Ενδιάμεση δόση για να ανασάνει η νέα κυβέρνηση μέχρι να αναδιαπραγματευτεί το νέο Μνημόνιο

Της Δήμητρας Καδδά

Μία κίνηση καλής θέλησης, εφόσον η νέα κυβέρνηση προβεί σε σαφείς δεσμεύσεις για την συνέχιση της «προσαρμογής» εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτηρητές: να δοθεί μία ενδιάμεση δόση που να μην καλύπτει μόνο τις ανάγκες με το εξωτερικό, αλλά και την τρύπα στα διαθέσιμα, έως ότου έρθει το νέο Μνημόνιο.


Η λογική είναι η εξής: Το 2ο Μνημόνιο που θεσπίστηκε τον Μάρτιο είναι... κλινικά νεκρό στους πιο πολλούς διαρθρωτικούς του στόχους (αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, αγορές κλπ.) αλλά το δημοσιονομικό σκέλος (πρωτογενές έλλειμμα) προς το παρόν είναι εντός στόχων. Έτσι, έχει πέσει στο τραπέζι, με βάση μόνο αυτό το κριτήριο, να δοθεί ένα ποσό που να μην τραβήξει το «χαλί» από τη νέα κυβέρνηση, έως ότου ολοκληρωθούν δύσκολες διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Διαφορετικά, η ΕΕ θα καλύπτει μόνο το εξωτερικό «άνοιγμα» της χώρας, η οποία θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τα έσοδά της, δηλαδή με τον κίνδυνο των... έναντι σε μισθούς και συντάξεις προ των πυλών.

Ο χρόνος για τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου μετρά ανάστροφα, με τις εκτιμήσεις της απερχόμενης κυβέρνησης να κάνουν λόγο για λεφτά έως τις 20- 21 Ιουλίου (όταν θα πρέπει να πληρωθούν οι προκαταβολές για μισθούς και συντάξεις Αυγούστου) και τις ληξιπρόθεσμες (και μη) οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες να γιγαντώνονται στερεύοντας την αγορά και προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε ταμεία και νοσοκομεία.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ακόμη και στο σενάριο του άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης, θα είναι χρονοβόρες: αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης και τις προγραμματικές δηλώσεις θα κατέβει για συζητήσεις και για τσεκάρισμα του Μνημονίου.

Η πρώτη κάθοδος υπολογίζεται περί το τέλος του Μήνα. Η τρόικα -στο πιο ταχύ σενάριο- θα λάβει τα στοιχεία για να αρχίσει να γράφει την έκθεση προόδου. Η έκθεση θα πρέπει να επικυρωθεί (μαζί με αναθεώρηση Μνημονίου) και να περάσει προς έγκριση από τη σύνοδο υπουργών Οικονομικών και από το ΔΣ του ΔΝΤ.

Θεωρητικά αυτό θέλει χρόνο, άγνωστο πόσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έγραφε το Capital.gr, πλέον το Μεσοπρόθεσμο των 11,6 δισ. ευρώ επαναπροσανατολίζεται χρονικά για τον Αύγουστο (αντί για τον Ιούνιο που έπρεπε να ανακοινωθεί). Επίσης, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση του Μνημονίου κατά 1- 2 έτη θεωρείται πιθανότερο να γίνει στην συνέχεια, από τον Σεπτέμβριο και αφού πρώτα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2013, ληφθούν δεσμεύσεις για το «κλείσιμο» του 2012 και βρεθούν οι πηγές κάλυψης του επιπλέον δανείου που θα χρειαστεί.

Πηγή:www.capital.gr