28 Ιουνίου 2012

Παπούλιας στη Σύνοδο: Η Ελλάδα δέχεται αφόρητες πιέσεις

Η πολιτική ανάπτυξης με ιεράρχηση των δαπανών και η καταπολέμηση της ύφεσης αποτελούν τους βασικούς στόχους της Ελλάδας, ανέφερε ο Έλληνας Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στη Σύνοδο.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι οι πόροι που διατίθενται για την ανάπτυξη πρέπει να είναι επαρκείς και πρόσθεσε ότι για να πετύχουν οι στόχοι της πολιτικής συνοχής χρειάζεται «δίκαιη κατανομή των κονδυλίων».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ανέφερε πως η πρόκληση για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, είναι πώς θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες από τα κοινοτικά κονδύλια. Για το λόγο αυτό, σημείωσε, η εκτίμηση που θα γίνει για την κατανομή των κονδυλίων, θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, τα οποία απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση.

Ο Κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στον υψηλό δείκτη ανεργίας, ιδιαίτερα για τους νέους στην Ελλάδα. Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι τα κράτη μέλη που καλούνται να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, υπόκεινται σε ανυπόφορες πιέσεις.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κ. Παπούλιας είχε σύντομη συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Επίσης, ο Κ. Παπούλιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Η διαπραγμάτευση «θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ελλάδας»

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους, σχολιάζουν πως το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας.

Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζονται στο ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, σε αντιδιαστολή με την πρόοδο που έχουν επιτύχει η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Βίλφριντ Μάρτενς επισήμανε την ανάγκη ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό έργο.

Η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στο δύσκολο και ανηφορικό έργο που πρέπει να επιτελέσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι η δέσμευσή της είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και ο σεβασμός των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

Παράλληλα επισημάνθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και συγκεκριμένα η οικονομική ύφεση που βαθαίνει για πέμπτη συνεχή χρονιά και η ανεργία που έχει φτάσει το 23%. Με αυτά τα δεδομένα, η ελληνική πλευρά αναφέρθηκε στην ανάγκη επικαιροποίησης του Μνημονίου, ούτως ώστε να καταστεί δικαιότερο και λειτουργικότερο.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι έχει να αντιμετωπίσει τρία μεγάλα εμπόδια: την έλλειψη εμπιστοσύνης, το επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από γραφειοκρατία, διαφθορά και φοροδιαφυγή, και το πρόβλημα της ρευστότητας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη να διοχετευτούν στη χώρα κεφάλαια, είτε μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είτε μέσω ομολόγων έργου, πέρα από τους πόρους των Διαρθρωτικών Ταμείων που θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα.

Προσερχόμενος στη σύνοδο του ΕΛΚ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Αλλά και να εργαστούμε μαζί με τους εταίρους μας, έτσι ώστε το οικονομικό πρόγραμμα για τη χώρα να καταστεί πιο δίκαιο και λειτουργικό».

tvxs.gr