19 Ιουνίου 2012

Η οικονομική έκδοση του αγώνα Ελλάδας - Γερμανίας παίρνει παράταση και ίσως το παιχνίδι έρθει ισόπαλο

Στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και το συμβολισμό με το επόμενο παιχνίδι της Ελλάδας με τη Γερμανία στα προημιτελικά του Euro 2012 αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η χώρα απλώς κέρδισε μία πίστωση χρόνου που τώρα πρέπει να χρησιμοποιήσει.

Την προηγούμενη των εκλογών η Ελλάδα εξερράγη από χαρά, σημειώνοντας μία απρόσμενη νίκη έναντι της Ρωσίας κερδίζοντας μία θέση στα προημιτελικά του Euro, όπου θα συναντήσει τη Γερμανία, γεγονός που οι FT χαρακτηρίζουν ως ένα «νόστιμο» συμβολισμό. Την ίδια στιγμή το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών σημαίνει ότι έχει αποφευχθεί μια σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας και πλέον η χώρα θα ζητήσει ένα τροποποιημένο πρόγραμμα λιτότητας.

Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία νέα κρίση και να ακυρώσει τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Η οικονομική έκδοση του αγώνα Ελλάδας-Γερμανίας παίρνει παράταση, με την ελπίδα ότι το τελικό σκορ θα έρθει ισόπαλο, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT.

Εξάλλου, οι FT εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του προβλήματος, καθώς την τύχη του ευρώ θα καθορίσουν η Ισπανία και η Ιταλία. Η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτόν τον χρόνο για να αναθεωρήσει την συνολική της προσέγγιση για κρίση του ευρώ μέσω συνολικών λύσεων. Οι πολιτικοί, ιδιαίτερα της Γερμανίας, καλούνται να λάβουν μέτρα προς μία τραπεζική, δημοσιονομική και πολιτική ένωση για να σώσουν το ευρώ.

Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα πιέζοντας προς την πολιτική ένωση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να σκεφτούν σοβαρά να κάνουν βήματα πίσω και να επιστρέψουν στα εθνικά νομίσματα, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

www.bankingnews.gr