20 Ιουνίου 2012

Ποδόσφαιρο θα παίξουν, δεν θα κάνουν πόλεμο οι Ελληνες με τους Γερμανούς!

Του Βασίλη Σαμπράκου

Στην χώρα που οι 7 στους 100 ψηφοφόρους την έριξαν στην «Χρυσή Αυγή» και οι 38 στους 100 Ελληνες δεν πήγαν ή δεν μπορούσαν να πάνε να ψηφίσουν στις πιο καθοριστικές εκλογές της σύγχρονης ιστορίας της, δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση και τεκμηρίωση η «έχουμε ξεφύγει» διαπίστωση.

Η διεξαγωγή του Ελλάδα-Γερμανία σε αυτή τη συγκυρία είναι ό,τι πιο επικίνδυνο μπορούσε να συμβεί αυτή την εποχή.

Σε αυτό το κείμενο επιχειρώ να σημειώσω μόνο τον ποδοσφαιρικό προβληματισμό αυτής της υπόθεσης.

Δηλαδή να υπογραμμίσω τον κίνδυνο που βρίσκει, κατά λάθος, μπροστά της η Εθνική ομάδα, της φθοράς που θα υποστεί αν τυχόν συμβεί το ποδοσφαιρικό φυσιολογικό, δηλαδή αν ηττηθεί και αποκλειστεί από την πολύ καλύτερη Γερμανία.
Κοντεύουν 12 χρόνια από τη χειρότερη στιγμή της ζωής μου με την Εθνική ομάδα, από την 11η Οκτωβρίου 2000, τη βραδιά της ήττας της Ελλάδας στα Τίρανα από την Αλβανία και τα όσα έζησα κατά την άφιξη της αποστολής, στην επιστροφή μας από αυτό το ταξίδι.

Δεν έχουν φύγει απ’ την κακή μνήμη μου όσα είχα δει και ακούσει στο αεροδρόμιο του Ελληνικού από Ελληνες που είχαν βρεθεί εκεί για να βρίσουν ποδοσφαιριστές και προπονητή. Είχαν βρεθεί δεκάδες πατριώτες για να κατηγορήσουν τους ποδοσφαιριστές σαν να ήταν εθνικοί μειοδότες επειδή βγήκαν ηττημένοι από ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Λες και είχαν πάει να πολεμήσουν στα Τίρανα, όχι να παίξουν ποδόσφαιρο.

Αυτός ο κίνδυνος ζωντανεύει σήμερα, 12 χρόνια μετά, για τη σημερινή έκδοση της Εθνικής. Κι ας είναι τόσο νωπός ο άθλος της υπέρβασης που έκανε αυτή η ομάδα με την πρόκρισή της στην 8αδα των καλύτερων της Ευρώπης. Κι ας έχουν κουραστεί οι Ελληνες ποδοσφαιριστές να ακούν και να διαβάζουν από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, μαζί κι ο προπονητής, ότι είναι λεβέντες, παλικάρια, ήρωες, γίγαντες.

Αυτοί οι γίγαντες δεν θα γίνουν απλώς νάνοι στη συνείδηση μιας μεγάλης μερίδας Ελλήνων το βράδυ του Σαββάτου αν τυχόν συμβεί αυτό που για τους bookmakers δεν μοιάζει αφύσικο, όπως αποδεικνύεται από τις αποδόσεις (6 για το 2-0 της Γερμανίας, 8,5 για το 3-0 και 15 για το 4-0). Πόσο πληρώνουν οι στοιχηματζήδες για το 1-0 της Ελλάδας επί της Γερμανίας; 19. Πόσο για το 2-0; 51. Πόσο για το 3-0; 201.

Με όσα λέγονται και γράφονται από media και απλούς ποδοσφαιρόφιλους, ή/και κυρίως από Ελληνες που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και δεν αντιμετωπίζουν αυτό εδώ ως ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι με πολιτική προέκταση αλλά ως μια ευκαιρία να κάνουν σεξ στη Γερμανία με ποδοσφαιρικά μόρια, δημιουργείται τεράστιος κίνδυνος σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί μια χώρα με περισσότερους των 400.000 χρυσαυγίτες ψηφοφόρους μια βαριά ποδοσφαιρική ήττα της Ελλάδας από την Γερμανία.

Αυτό το παιχνίδι πήρε φωτιά από μόνο του. Ένα σωρό ανόητοι όμως της ρίχνουμε πολύ λάδι αυτής της φωτιάς και αυξάνουμε απελπιστικά τον κίνδυνο να κάψει αυτή η πυρκαγιά μια τόσο επιτυχημένη Εθνική ομάδα. Δυστυχώς δεν μου φαίνεται απίθανο σε αυτή την Ελλάδα μια Εθνική ποδοσφαίρου να επιστρέψει από το Euro 2012 ως μια εκ των οκτώ κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης και να συναντήσει στο αεροδρόμιο ανθρώπους που, το λιγότερο, θα τη γιουχάρουν.

Και τρέμω στην ιδέα της συνέχειας, διότι αυτό θα μοιάζει με το τέλος. Όχι μόνο της ποδοσφαιρικής και της κοινής λογικής, αλλά και της Εθνικής ομάδας, που μπορεί να ξαναγίνει, επειδή θα την αναγκάσουν, ομάδα σαν εκείνες της προ 2000 εποχής της, με ποδοσφαιριστές που δεν θα βρίσκουν χαρά στη συμμετοχή.

http://www.sport-fm.gr/article/560768